FrissGalériaDolgozókRólunkArchiv

 

Eddig megjelent közleményeink

<<< Vissza a kezdőlapra

Kánikulában

2017-09-10 - Pöttöm


Nyár

2017-08-31 - Válasszon csoportot!

Nyári programok az óvodában.


Nyári élet

2017-08-31 - Válasszon csoportot!

Nyári élet az oviban.


Kakukk, be szép a nyár 2017

2017-07-28 - Tökmag

Az óvodai „NYÁRI ÉLET"is érdekes és változatos tevékenységeket tartogat a gyerekek számára.Mindig érdeklődésüknek, és kedvüknek megfelelően választhatnak, -lehetőséget kínálunk rajzolásra, festésre, gyurmázásra, kézműves foglalkozásokra.Jó idő esetén párakapu, vizezés enyhíti a nyári meleget. A homokozókban remek alkotások, homokvárak készülnek homokból, sárból, a természet adta kincsekből, ágakból, gallyakból. A fagyizás, jégkrémezés, folyadékpótlás is elengedhetetlen a forróságban.
Vidáman és gyorsan telnek a napok.


Cseperedők kirándulásai

2017-06-16 - Cseperedő

A múzeumnyitogató programsorozat zárásaként a Múzeumfaluba látogattunk el.
Csoportunk a Parkerdőbe kirándult.


Búcsú az óvodától

2017-06-14 - Pöttöm

„Három egész napon át
Bújtam erdő vadonát,
Gomba-mezőt, szikla-tetőt bejártam.
Három egész napon át
Faragtam egy furulyát,
Vadrózsából tündérsípot csináltam.
Búcsúzóul szaporán
Megfújom a furulyám,
Elmegyek én árkon-bokron, sövényen.
Árkon át és bokron át
Elhagyom az óvodát,
Tanulok az iskolában serényen.”
(Weöres Sándor)

Búcsúznak az óvodától:


a

Tudorka

csoportból:
Balaton Viola, Bárdics Márkó, Bodorkós Boglárka, Bokor Barnabás István, Burka Károly Rikárdó, Csabai Janka, Hittaller Kristóf, Horváth Kristóf, Horváth Mercédesz, Holczer Csanád Levente, Horváth Attila, Katona Dániel, Máté Gábor, Mód-Beniczky Kristóf, Ollári Szabina Margit, Sámson Zoltán, Simon Barnabás, Szekeres Tamás, Végh Léna, Virág Nesztor
a

Tökmag

csoportból:
Berki Károly Márk

a Pöttöm-Pötty

csoportból:
Bogdán Zsolt, Bokor Máté, Czóbel Diána, Imre Jázmin, Lénárt Berta Panna, Marozsán Mirtill, Mészáros Dániel, Ódor Anna, Ódor Kristóf, Tömő Anna,

Iskolás éveikhez kívánunk derűt, lábuk alá utat, biztosan járhatót!


Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó

2017-06-09 - Tökmag

Az utóbbi napokban ellátogatott hozzánk Tóth Magdolna, akivel vidáman, együtt énekeltünk.
Berciéknél szedret kóstolgattunk, a gyerekek kipróbálták a sok udvari játékot.
A Parkerdőben túráztunk, hallgattuk a madarak csicsergését. A játszótéren sikongatva vették birtokba a játékokat. A kirándulás fagyizással ért véget.
Jól éreztük magunkat!


Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó

2017-06-08 - Tökmag

Az utóbbi napokban ellátogatott hozzánk Tóth Magdolna, akivel vidáman, együtt énekeltünk.
Berciéknél szedret kóstolgattunk, a gyerekek kipróbálták a sok udvari játékot.
A Parkerdőben túráztunk, hallgattuk a madarak csicsergését. A játszótéren sikongatva vették birtokba a játékokat. A kirándulás fagyizással ért véget.
Jól éreztük magunkat!


Te vagy a Nap fenn az égen

2017-05-09 - Tökmag

Az anyák napi ráhangolódással teltek a napok a csoportban. Festettek, rajzoltak, sütit készítettek a gyermekek édesanyjuknak.
Az otthoni köszöntés után hétfőn játékos együttlétté alakult át az ünnepi műsor, ahol lehetett verset mondani, énekelni, meghitt, otthonos, vidám, játékos légkörben. Együtt játszhattak anyukák és gyerekek.
Az Ördögkőhöz szervezett kiránduláson jól éreztük magunkat!


Tavaszi ünnepeink

2017-05-02 - Tudorka

Március 15-e megünneplése nagy élmény volt a gyerekeknek, különösen a fiúknak. Zászlóval, kokárdával, huszárcsákóval, "lóháton", a lányok pártával a fejükön büszkén ünnepeltek. Lelkesen, a későbbi hetekben is, dalolták, mondogatták a tanult verseket, dalokat, nótákat.
Húsvétra is nagy örömmel, sok tevékenységgel gazdagítva készültek a gyerekek. Tojást festettek, nyuszit hajtogattak, tojásdíszt vágtak, a kockázóban nyuszikertet és fészket készítettek, sütit sütöttek. Balázsvölgyiné, Ili mama a tojáskaparás rejtelmeit mutatta meg nekünk. A nyuszi ajándékát mindenki izgatottan keresgélte az ovi kertjében. A locsolás sem maradt el!


Húsvéti készülődés

2017-04-16 - Pöttöm

"Ezt a kislányt megöntözöm,
a szép tojást megköszönöm!

A húsvéti készülődés fotóival szeretettel kívánunk boldog, pihentető húsvéti ünnepeket, sok-sok piros tojást, nyuszicsokit, locsolót! (ki-ki, mit szeretne)
Andi, Gabi és Anita néni


Húsvéti készülődés

2017-04-13 - Tökmag

A húsvéti készülődés, a nyuszi várás napjai izgalommal teltek a csoportban.
A gyerekek vidáman rajzoltak, színeztek, tojást díszítettek, sütöttek az ünnepre. A fiúk meglocsolták a lányokat, akik finom csokival, cukorkával kedveskedtek nekik.
A nyuszi fészekben megtalált ajándéknak nagyon örültek a gyerekek, boldogok voltak!


Tűzoltóság

2017-04-10 - Cseperedő

A Tűzoltóságon jártunk! :)


Pöttöm-Pöttyök március idusán

2017-03-21 - Pöttöm

A megemlékezés előtti napokban hazánkról, lakóhelyünkről, hőseinkről szóltak a beszélgetések, történetek.
A nagyok örömmel emlékeztek vissza az előző évek hasonló időszakának történéseire, ebben segítségükre voltak régi fényképeink.
A kicsik megismerkedtek "nemzeti színeinkkel", így együtt mondókázhattunk:

"Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!"

A gyermekek huszárokról szóló kiadványokkal, sok-sok színezővel, dobokkal, "fegyverekkel" érkeztek az óvodába. Kivételes pillanatok ezek, "harcolhattak" is.
Anna és Kristóf elhozták a dédi (mesterségét tekintve - kovács)által készített lópatkót,"felpróbáltuk".
A hét folyamán zászlókat, kokárdákat, huszárokat rajzoltunk, színeztünk, festettünk.
Elsétáltunk a hősi emlékműhöz is.
Az ünnepnapon kokárdával a szívünk felett az óvoda minden gyermeke és dolgozója együtt menetelt, mondókázott, énekelt és táncolt.
Tóth Tamás, Hunor édesapja a 11. Huszár Hagyományőrző Egyesület egyenruhájában a történelmi pillanatot megidézve elkápráztatott mindenkit. Köszönet érte!


Közlekedés hete

2017-03-14 - Cseperedő

A közlekedés témakör keretében lehetőséget kaptunk Németh Kira édesapjától Németh Gyulától, hogy teherszállító járművét közelebbről is szemügyre vegyük. Nagy élmény volt a gyerekeknek az autót "vezetni", sőt a rakodó térbe is fölmehettünk. Köszönjük szépen!


Méhe, méhe, kisméhecske

2017-03-05 - Tökmag

"A nyughatatlan méhecske" című mesét választottuk a természet éledéséhez.Könyveket, képeket nézegettünk a méhekről, közben beszélgettünk a dolgos rovarokról. Különböző mézeket kóstoltunk, mézes gombócot, mézes gyümölcssalátát készítettünk. A méhész munkájáról, a mézfajtákról Tádé mesélt a gyerekeknek.
Sok élménnyel gazdagodva várjuk a TAVASZT!


Farsangoltunk

2017-02-22 - Tudorka

Ha február,akkor ovis farsang. Szebbnél szebb jelmezekbe öltözött gyerekekkel ünnepeltük a farsangot. A táncolás, vigadozás mellett Nagy Jonathan bűvész is ellátogatott hozzánk (a Szülői Közösség jóvoltából) ,aki trükkjei mellett lufiból hajtogatott állatfigurákkal is megajándékozott bennünket. Naponta versenyjátékokat játszottunk, készítettünk farsangi szemüvegeket,álarcokat,sőt farsangi fánkot is sütöttünk! Közben véget ért a korcsolyatanfolyam. Sikeresen megtanult mindenki hosszabb ideig csúszni a jégen. Minden foglalkozást élveztek a gyerekek. Januárban a játszóházban tombolhattuk ki magunkat szintén a Szülői Munkaközösség jóvoltából. Nagyon jó volt.Köszönjük! Lukácsházán csoportunk több tagja részt vett a "Tavasz-hívogató" rajz és versmondó versenyen.Kiemelték Hittaller Kristóf,Horváth Mercédesz,Végh Léna, Gáspár Virág rajzát. A versmondó versenyen Hittaller Kristóf II.helyezést ért el,Katona Dániel pedig különdíjas lett!A 4.Múzeumi foglalkozásunkon az állatok csontvázát tanulmányoztuk.


A tavasz jegyében

2017-02-13 - Pöttöm

Versmondó verseny, és rajzpályázat

A tavasz jegyében hirdetett rajzpályázatot és versmondó versenyt a lukácsházi Gyöngyház Óvoda.
A felhívásra öt óvodából 52 alkotás érkezett. Iliás Márta, művésztanárnak nehéz dolga volt, nem is tudott sorrendet felállítani, 27 gyermek részesült díjazásban.
Óvodánkból a Tudorka csoportból Gáspár Virág, Horváth Mercédesz, Végh Léna és Hittaller Kristóf alkotása, a Tökmag csoportból Fehér Aliz és Benczik Dániel rajza, a Pöttöm-Pötty csoportból Bősze Imre és Widder Csongor festéknyomata díjazott mű lett.Rózsa Nóra alkotása különdíjat érdemelt.Gratulálunk nekik!
Valamennyi munkából kiállítás nyílt a lukácsházi óvodában, melyet az érdeklődők március 3-ig tekinthetnek meg.

A versmondó versenyen 24 kisgyerek vállalta a szereplést.
A zsűri tagjai - Tamásné Geröly Mária, nyugdíjas óvónő, H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház nyugdíjas igazgatója és Devecsery László költő, tanár - itt is nehezen hoztak döntést, hiszen sok hitelesen, nagy átéléssel előadott produkcióban gyönyörködhettek.
Az eredményhirdetésre való várakozás izgalmát a közös éneklés és tánc oldotta a Capito Gitár Klub (Várhelyi Zoltán és tanítványai) segítségével.
A támogatóknak köszönhetően a gyermekek számára kedves ajándékokkal díjazták a legjobbakat.

A versmondó verseny eredménye:

1. helyezett: Csonka Emma – Lukácsháza
2. helyezett: Hittaller Kristóf - Gencsapáti, Gyöngyös-kert Óvoda, Tudorka csoport
Horváth Borbála- Lukácsháza
Kiss Balázs – Perenye
3. helyezett: Tar Botond – Lukácsháza
Kiss Luca – Kőszeg

Különdíjat érdemelt: Katona Dániel - Gencsapáti, Gyöngyös-kert Óvoda, Tudorka csoport
Káldi Lilla
Kovács Emma

Köszönjük óvodásaink helytállását, és gratulálunk nekik!
lukacshaza.hu közlése alapján


Pöttöm-Pöttyök a farsangon

2017-02-09 - Pöttöm

„Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál…”

Nahát, mi a fakanalakat lufik kergetésére, egyensúlyozgatására, tányérok pörgetésére használtuk a farsang hetében. Ez utóbbi mutatványt Nagy Jonathan bűvésztől tanultuk, aki humoros, trükkös gyermekműsorával szórakoztatott bennünket. Majd az óvoda minden kis királylányának, lovagjának, katicájának, cicájának, kuktájának és az összes „csodabogarának” teljesítette kérését, és hosszú lufi-kígyókból kedves állatfigurákat hajtogatott.
Köszönjük a Szülők Közösségének a felajánlást!
Persze mi a farsangolás lényegét is bevittük az óvodába. Kedves vagy éppen félelmetes álarcok mögé bújva riogattuk, kergettük a telet. Egy busót (félig-meddig Mohácsról) kísértünk vidáman végig a csoportszobákon kereplőkkel, kolompokkal hangoskodva, biztatgatva a telet a távozásra.
Versengtünk, táncoltunk, daloltunk egész héten. Az édesanyáknak köszönhetően finomabbnál finomabb házi sütikkel, gyümölcsökkel kínálták egymást a gyermekek. Köszönjük!
Fényképeket a galéria Pöttöm-Pötty_ farsang1, Pöttöm-Pötty _farsang2 és Pöttöm-Pötty _farsang3 mappában találtok.


Mackó

2017-02-03 - Tökmag

A hét a mackó jegyében telt. Macikkal mozogtunk, macis verset-, mondókát mondogattunk, énekeltünk. Még medvére is vadásztunk!
Vidáman teltek napjaink!


Tudorkás december

2017-01-10 - Válasszon csoportot!

A jóságos Mikulás látogatása, a karácsonyvárás töltötte ki napjainkat. Bárdics János méhész bemutatója éppen kapcsolódott a mézes süti készítéséhez és finom mézfajtákat kóstolhattunk. Örömmel tanultunk az ünnepekhez kapcsolódó énekeket. Kézműveskedtünk, szépítettük az óvodát,csoportunkat. A lucázás mindenki számára izgalmas volt. A fiúk szívesen öltöztek pásztornak és járták végig a csoportokat szalmával, a lányok serényen söprögettek. A szokáshoz kapcsolódó jókívánságok mindenkinek jól jöttek. A karácsonyi ajándékok sokasága igazi meglepetés volt. A fát körülállva együtt örültünk a csodás ünnepnek.


Készülődés az ünnepre

2016-12-23 - Tökmag

Karácsony előtt az ünnepre való készülődés, a meghitt hangulat teremtése volt csoportunkban a legfontosabb. Jobban odafigyeltünk egymásra. Az örömszerzés, a jó cselekedetek gyűjtése került előtérbe. Ünnepi díszbe öltöztettük a szívünket.


Mikulás, Mikulás

2016-12-05 - Tökmag

Az idén is izgatottan várták a gyerekek az ajándékosztó Mikulást. Énekekkel, versekkel fogadták, Jókívánságokkal köszöntötték névnapján. A "Jó Öreg" elmesélte Szent Miklós történetét, majd MINDENKINEK kiosztotta a finomságokat.
Vidáman integetve búcsúztak a mosolygó, kedves embertől.


Tudorka-Márton nap

2016-11-29 - Válasszon csoportot!

Mécsesek,töklámpás készítésével kezdtük az ünnepre készülődést.Barkácsoltunk libákat, a kockázóban libaólat, templomot építettünk. Nagyon élvezetes volt a püspökkenyér sütése,amibe mindenki bekapcsolódott.Márton napján közösen kentük a zsíros kenyereket,amit a megemlékezés végén kóstoltunk meg. Szent Márton legendáját mindenki szívesen hallgatta, a naphoz kapcsolódó szólásokat,időjóslatokat is megismerhettük.
Első múzeumi foglalkozásunk, a "Suttogó farostok" című díszes székek segítségével mesélt régi korokról.


Liba napok

2016-11-16 - Tökmag

A Márton napi liba napok hasznosan és vidáman teltek. Ellátogattunk a libafarmra, rajzoltak, színeztek, festettek a gyerekek. A libás mesét sokszor eljátszották a piros-, és fehér pólókban. Megemlékeztünk Szent Mártonról, Szombathely szülöttéről. A lámpásaink fényénél eljátszottuk püspökké választásának legendáját. Verseltünk, énekeltünk, libazsíros-, libapástétomos kenyeret ettünk. Jóízűen elfogyasztottuk a libasütit, a Márton kiflit , amit közösen sütöttünk.
Jók, tartalmasak voltak ezek a napok is!


Őszi események

2016-10-27 - Tudorka

Elkezdődött a Tudorka csoportos élet. Csoportlétszámunk 25 fő. Első legfontosabb eseményünk a Falunap volt,ahol a szeptemberi hőség ellenére is,lelkesen helytálltunk. Az almaszüret Jutka néninél a szőlőszüret Gáspár Virágék hegyén nagyon élvezetes események voltak.Köszönjük a meghívást!
Az oviszüret rendkívüli élmény minden évben.Köszönet, hogy a behozott szőlőből mustot készíthettünk. Tóth Tamás, Guttmann Éva táncosbemutatója és az általuk vezetett táncház színesítette a napot.
A szüretmentes ovis napok is az ősz csodáinak megismerésével,eseményeinek feldolgozásával teltek. Folyamatosan gyűjtögettük a gyümölcs-és terméskosárba valókat,látogatást tettünk a zöldségeskertbe,Török Marika néni zöldség-gyümölcs boltjába,Kiss Tibor kertészetébe,az Arborétumba, Bodorkósné Marietta néninél pedig szarvasnézőbe voltunk. Az Ősz utolsó kirándulása az Abért-tó környékén volt.Az időjárás kedvezett a programjainknak.Az Őszi tapasztalatszerzések és tevékenységek képei a galériában Csoportbeli őszi események,Kirándulás címmel találhatók meg.


Ősz szele zümmög

2016-10-19 - Tökmag

Újra együtt a csapat, idén Tökmag csoport a nevünk.
A napjaink gyorsan és tartalmasan telnek. Kirándultunk, szüreteltünk, betakarítottuk a termést. A témához kapcsolódóan rajzoltunk, verseltünk, meséltünk, énekeltünk.
Sok új ismeretet, tapasztalatot, élményt szereztek a gyerekek. Jó újra együtt!


Szeptemberi történések a cseperedő csoportban

2016-10-18 - Cseperedő

A hagyományokhoz híven idén is megtartottuk az óvodai szüreti vigadalmat.A gyerekek kis kosarakba hozták a szőlőt. Daráltunk,préseltünk, megkóstoltuk az idei mustot,kalácsot ettünk. A jól végzett munka után mulatoztunk. Tóth Tápi Tamás és Guttmann Éva tánclépéseit követve mi is táncra perdültünk.
Az Őszi gyümölcsök, zöldségek témaköréhez kapcsolódva ellátogattunk Marikához, a helyi zöldségeshez vásárlás céljából. A gyerekek kis táskákban, bevásárló listával(amit megtanultak), pénztárcával,-a szülőkkel előzetesen megbeszéltek szerint- zöldséget,gyümölcsöt vásároltak. Köszöntöttek,sorban álltak,elkérték az árut, majd kifizették. Az óvodába vissza gyalogosan tettük meg az utat. Délután a gyerekek szüleiknek boldogan mutatták a teli táskákat, és mesélték élményeiket. Geröly Tibor felajánlásával lovas kocsikázáson vettünk részt. A gencsi határban egy nagy kört tettünk meg,érintve a kertészeti halastavat is, ahol halakat etettünk. Rövid pihenőt tartottunk a Szent-kútnál. Köszönjük a lehetőséget,felejthetetlen élmény volt!


Ismerkedés, befogadás, beszoktatás és beilleszkedés

2016-09-18 - Pöttöm

A nyári ismerkedés lényege:
„Gyűjtsön össze a gyermek annyi boldog, kellemes, derűs élményt a megelőző napokban, amennyit csak tud, hogy az őszi nagy találkozáskor, legyen mire visszaemlékeznie!”
A beszoktatás akkor kezdődik, mikor a gyermek megismerte, elfogadta az idegen környezetet, személyeket. A szokásokat és elvárásokat, amelyek eltérnek az otthoniaktól – fokozatosan ismertetjük meg és fogadtatjuk el. Itt a személyes példaadásra illetve a gyermekek utánzással való tanulására alapozunk.
A beilleszkedési folyamat gyermekenként igencsak eltérő. Segítség, ha otthon is beszélgettek az óvodában történtekről, a reggeli búcsúzkodási időt a lehető legrövidebbre fogjátok, ha nem tétováztok magatok is, ha a gyermeketek nem érzi, hogy nektek is fáj az elválás. Elengedhetetlenül fontos biztos ponthoz kötni, mikor jöttök érte, és amit ígértetek, ahhoz ragaszkodni kötelező!
A befogadás, beszoktatás és beilleszkedés nem köthető konkrét időponthoz, gyermekeiteknek – különböző, egyéni sajátosságaik, eddigi neveltetésük függvényében – több-kevesebb időre van szükségük az átállásra.
Kérjük, hogy a gyermekeiteket segítsétek ebben a folyamatban!
Az óvoda és család hatásai találkoznak, erősítik egymást, ez segíti a gyermekek harmonikus fejlődését. Kérdéseitekkel, kéréseitekkel kérjük, bizalommal forduljatok hozzánk, hiszen csak a közös, együttműködő kapcsolat szolgálja a gyermekek érdekeit!Ehhez kívánunk erőt, egészséget, kitartást mindnyájunknak! Andi, Gabi és Anita néni


Nyár van, nyár van

2016-07-30 - Pöttöm

A nyári meleg napokban a gyermekek szomjúságát üdítővel oltottuk, melyet magunk készítettünk. Kihasználtuk a falunk adta lehetőséget, menta-, citromfű-, rozmaring-, levendula főzetet készítettünk.A gyermekek citromot, mézet hoztak, azzal ízesítettük a nedűt. Lehűtöttük, és jóízűen elfogyasztottuk.
Bujtás László fagyizójában hűsítőként jólesett a sokféle fagyi.
A párakapunál felfrissülve homokoztak,bicikliztek ,csúszdáztak a gyerekek.
A különböző érdekes tevékenységekkel, programokkal,játékokkal változatosan,hasznosan,élményekben gazdagon telnek a napok.


Itt a nyár

2016-07-29 - Válasszon csoportot!

A nyári meleg napokban a gyermekek szomjúságát üdítővel oltottuk. Kihasználtuk a falunk adta lehetőséget,menta,citromfű,rozmaring,levendula főzetet készítettünk.A gyermekek citromot,mézet hoztak azzal ízesítettük a nedüt.Lehűtöttük,és jóízűen elfogyasztottuk.Bujtás László fagyizójában hűsítőként jólesett a sokféle fagyi. A párakapunál felfrissülve homokoztak,bicikliztek ,csúszdáztak a gyerekek. A különböző érdekes tevékenységekkel,programokkal,játékokkal,változatosan,hasznosan,élményekben gazdagon telnek a napok.


Itt a nyár

2016-07-29 - Válasszon csoportot!

A nyári meleg napokban a gyermekek szomjúságát üdítővel oltottuk. Kihasználtuk a falunk adta lehetőséget,menta,citromfű,rozmaring,levendula főzetet készítettünk.A gyermekek citromot,mézet hoztak azzal ízesítettük a nedüt.Lehűtöttük,és jóízűen elfogyasztottuk.Bujtás László fagyizójában hűsítőként jólesett a sokféle fagyi. A párakapunál felfrissülve homokoztak,bicikliztek ,csúszdáztak a gyerekek. A különböző érdekes tevékenységekkel,programokkal,játékokkal,változatosan,hasznosan,élményekben gazdagon telnek a napok.


Kirándulás

2016-06-15 - Cseperedő

Kalandvár,a parkerdő, valamint a hegyi túra képei a Galériában találhatók


BÚCSÚZÓK 2016

2016-06-04 - Pöttöm

„Három egész napon át "Bújtam erdő vadonát,
Gomba-mezőt, szikla-tetőt bejártam.
Három egész napon át
Faragtam egy furulyát,
Vadrózsából tündérsípot csináltam.
Búcsúzóul szaporán
Megfújom a furulyám,
Elmegyek én árkon-bokron, sövényen.
Árkon át és bokron át
Elhagyom az óvodát,
Tanulok az iskolában serényen.”
(Weöres Sándor)
Búcsúznak az Óvodától:
a Pöttöm-Pötty csoportból:
Bozsodi Áron, Farkas Viktor, Fröhlich Ármin, Lőrincz Eliza, Pilz Tímea, Szekeres Krisztián
a Tudorka csoportból:
Anderkó Csanád Levente, Bognár Barnabás, Bolfán Viola, Bozzay Laura, Halász Hanna, Herczeg Ádám, Katavics Dóra, Mestyán Márton Hunor, Németh Sára, Papp Lili, Sántha Kata, Sántha Lili, Seper Mira, Szijártó Máté, Tóth Tamás Atilla, Varga Ingrid, Weeber Mátyás Jeromos
Iskolás éveikhez kívánunk derűt, lábuk alá utat, biztosan járhatót!


Május

2016-06-02 - Cseperedő

A május nagyon mozgalmas volt csoportunkban.A tavaszi megfigyelések és azok rögzítése mellett a közlekedéssel is foglalkoztunk.Válogattuk a különféle közlekedési eszközöket,beszélgettünk a helyes közlekedésről.Ismerjük a munkagépeket,személy - és teherszállító járműveket. Kedvenceinket rajzokon is megörökítettük. Birtokba vettük az autószőnyeget,utaztunk buszon, kresszdominót játszottunk ,közlekedési táblákat barkácsoltunk. A szerzett ismereteket az óvónéni által szerzett játékok segítségével rögzítettük.Pünkösdölőt játszottak nekünk a Tudorka csoportosok, mely jó termést jósló népszokás. A szülők nyílt napon pillanthattak be a csoport életébe, a néptánc, és tartásjavító foglalkozásokba. Május végén évzáró műsorral ajándékoztuk meg őket. Kapcsolódó képek a galériában találhatók.


Búcsúzók 2016.

2016-05-31 - Tudorka

„Három egész napon át
Bújtam erdő vadonát,
Gomba-mezőt, szikla-tetőt bejártam.
Három egész napon át
Faragtam egy furulyát,
Vadrózsából tündérsípot csináltam.
Búcsúzóul szaporán
Megfújom a furulyám,
Elmegyek én árkon-bokron, sövényen.
Árkon át és bokron át
Elhagyom az óvodát,
Tanulok az iskolában serényen.”
(Weöres Sándor)
Búcsúznak az Óvodától:
a Tudorka csoportból:
Anderkó Csanád Levente, Bognár Barnabás, Bolfán Viola, Bozzay Laura, Halász Hanna, Herczeg Ádám, Katavics Dóra, Mestyán Márton Hunor, Németh Sára, Papp Lili, Sántha Kata, Sántha Lili, Seper Mira, Szijártó Máté, Tóth Tamás Atilla, Varga Ingrid, Weeber Mátyás Jeromos
a Pöttöm-Pötty csoportból:
Bozsodi Áron, Farkas Viktor, Fröhlich Ármin, Lőrincz Eliza, Pilz Tímea, Szekeres Krisztián
Iskolás éveikhez kívánunk derűt, lábuk alá utat, biztosan járhatót!


Ambrózy versmondó -, és rajzversenyen

2016-05-31 - Tudorka

A Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde, Tanakajd Község Önkormányzata és a Petőfi Sándor Művelődési Házközös szervezésében megvalósuló Ambrózy versmondó - versenyen a Cseperedő csoportból Katona Dániel, a Tudorka csoportból Bolfán Viola, Németh Sára és Tóth Tamás Atilla képviselte közösségünket.
A Művelődési Ház nagy színpadán a középsős korosztálybanKatona Dániel – a nevéhez méltó kiállással, versmondással különdíjas lett. A nagycsoportosok közül Németh Sára szintén ezt a díjazást érdemelte ki.
Helytállásukat mindannyiuknak köszönjük és gratulálunk nekik!
A verseny mellett egyidejűleg „Gondoltam egyet” és a „Tavaszi zsongás” címmel kiírt rajzpályázaton is sikerrel szerepeltek óvodásaink.
Második helyezést ért el a „Gondoltam egyet” témakörben Bolfán Viola /Tudorka csoport/, a „Tavaszi zsongás” témakörben pedig Bodorkós Boglárka /Cseperedő csoport/, különdíjat érdemelt ki Papp Lili /Tudorka csoport/.
Gratulálunk!
Rajtuk kívül Németh Sára, Sántha Kata, Sántha Lili, Bognár Barnabás, Lőrincz Eliza, Szekeres Krisztián, Farkas Viktor, Csabai Janka, Horváth Mercédesz, Janzsó Fruzsina és Gáspár Virág munkái kerültek kiállításra.


Pünkösdölés

2016-05-31 - Tudorka

Óvodánk Pedagógiai Programjában hangsúlyos szerepet kapott lakóhelyünk néphagyományainak, helyi szokásainak megismerése, a népi kultúra elemeinek megőrzése, továbbadása, ami által a gyermekek személyisége gazdagodik. Ünnepeinkkel, hagyományainkkal azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek érezzék meg, hogy a világnak, amelybe beleszülettek, múltja, jelene és jövője van. Az életben legfontosabb dolog a szeretet, a másoknak való adás, az egymásnak örömet szerző emberi összetartozás. Ennek a célkitűzésünknek az elérését szolgálta a kislányok „Pünkösdölő” játékának felelevenítése. A Tudorka csoportos leányok nagy örömmel vitték el dalos jókívánságaikat az Idősek Klubjába, az Önkormányzatba, és jártak csoportról csoportra, példát adva a kisebbeknek.


Múzeumfalu

2016-05-23 - Cseperedő

Az utolsó Múzeumnyitogató foglalkozáson a Múzeumfaluban tettünk egy időutazást.


Alkotások a tavasz jegyében

2016-05-09 - Tudorka

A Nyugat - Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány és a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola közös szervezésében az ÖKO- MAJÁLIS keretén belül került megrendezésre a vas megyei óvodák részére kiírt rajzverseny, "Madarak és fák a természetben" címmel.
Óvodánként öt gyermek rajza versenyezhetett az egyéni-, és csapatversenyben. Gondos válogatás után a Cseperedő csoportból Balaton Viola, a Tudorka csoportból Bolfán Viola, Sántha Kata és Lili, és Varga Ingrid egy - egy alkotásával neveztünk a versenyre.
... ismét sikerült!
Varga Ingrid az egyéni versenyben első helyezést ért el, a csapat pedig a második helyezést hozta el, a vele járó serleggel együtt.
Gratulálunk és köszönjük nekik!
Megmérettettünk a "Herényi Virágút" "Óvodás Kertépítő versenyén" is. "Szent Márton megkereszteli az édesanyját" című pályamunkák sikerrel szerepelt, díjazásra került. A nyereményt a "Kiss Kertészet" ajánlotta fel. Köszönjük!
A kert megtervezésében, megépítésében (Borostyánkő út, római kori oszlopok, Márton - kútja, növénybeültetés) a Tudorkás gyerekek vettek részt. Márton és az édesanyja alakját pedagógiai asszisztensünk, Passné Anikó készítette csuhéból. Köszönet érte!


Föld napja 2016

2016-04-24 - Pöttöm

A Föld napjára készülődve a gyermekek megismerték a Földet, mint bolygót, amely a világegyetem része. A Földet, mint élőkörnyezetet, ahol emberek, állatok, növények élnek. Közvetlen tapasztalás és megfigyelés útján megismerték a talaj tulajdonságát, fontosságát, védelmét.
A környezettudatos magatartáshoz, a természethez való pozitív viszonyhoz, a természet szeretetéhez közelebb kerültek!


Húsvétolás

2016-04-13 - Cseperedő

Húsvétolás

A húsvéti időszakot, a nyuszi érkezését mindig nagy izgalom kíséri.
Az idén is voltunk nyuszi nézőben, eljött hozzánk Balázsvölgyiné Ili néni, aki a tojáskarcolást mutatta meg nekünk, A gyerekekkel ünnepi sütit sütöttünk és szebbnél szebb nyuszik készültek gyurmából, papírból. A nyuszifészek készítése sem maradhatott el. A tojás-, ajándékkeresés és locsolás örömteli élmény a gyerekeknek.


Állatok a ház körül

2016-04-13 - Cseperedő

Állatok a ház körül

Az állatokkal való ismerkedést állatlátogatóval kezdtük. Bodorkós Gábor, Bolfán László és Babócsi Gyula szívesen látott bennünket portáján., ahol meg is simogathattuk, etethettük az állatokat. Megismertük a kecskét, pulykát, tehenet, bárányt is, amiket már falun is alig lehet látni. Az élményeket, tapasztalatokat óvodai tevékenységeink, beszélgetéseink segítségével elevenítjük fel.


Emlékezet

2016-03-17 - Tudorka

„Huszárgyerek, huszárgyerek szereti a táncot,
Az oldalán, az oldalán, csörgeti a kardot,
Ha csörgeti, had csörgesse, pengjen sarkantyúja,
Kossuth Lajos verbunkja, a muzsikáltatója.”

Az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot indító nap, március 15. az évtizedek múlásával szimbólummá vált. Olyan emléknappá, amelynek hőseiről óvodánkban is megemlékezhetünk, a játékosság elvét követve.
A gyermekek szüleik segítségével térképeket, képeskönyveket gyűjtöttek, melyekből megismerhették hazánkat, fővárosunkat, címerünket, zászlónkat, a nemzeti színeket. Bepillanthattak a huszárok életébe, ismereteket szereztek ruházatukról, legendákat hallgathattak róluk, és az őket segítő népről.
Katonás játékokat játszottak; meneteltek, egyensúlyoztak „várfalakon, bástyákon”, átugrottak „várárkokon”, átbújtak „alagutakon”, „ágyukkal célba lőttek”.
Címereket, zászlókat, kokárdákat, huszárokat színeztek, festettek. Csákókat hajtogattak, díszítettek. Nemzeti színű fonalakból szőttek, fontak, zokniból lovacskákak tömtek, kötöztek. Sütöttek mézeskalács huszárokat, a keksztekercs rétegeit ételfestékkel színezve, kokárda sütivel kínálták meg egymást. A megemlékezés napján a szívük felett kokárdákkal, lelkükben az együvé tartozás érzésével jöttek óvodába.
„Állj be, Berci katonának…” – énekelte Hittaller Kristóf bátran a toborzó dalt, és a gyerekek együtt követték őt és Tóth (Tápi) Tamást a „csatába”, kinek segítségével az ünnep igazi interaktív játékká vált. Ahol a leányok tánccal búcsúztak a legényektől, akik huszárokként lovagoltak zokni paripáikon, kardokkal, buzogánnyal védték zászlónkat. Közösen szavaltak részletet Petőfi Sándor verséből, a Nemzeti dalból, és együtt énekelték el a Himnuszunkat.
Tamás immár sokadik alkalommal a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület egyenruháját viselte, és mutatta be az óvodásoknak a viselet darabjait, anyagát, színeit, védő funkciójukat, és igazán szépen csörgette a kardját, s mutatta meg táncszeretetét, Balaton Szanyi Viktóriával lassú csárdást táncolva. Köszönjük nekik!


Iseum

2016-02-15 - Pöttöm

A múzeumpedagógiai foglalkozás sorozat következő állomása a Látványtár volt.
Képzeletbeli utazást tettünk a dinoszauruszok korába. Az életkori sajátosságokhoz igazított foglalkozás, a korfelidéző jelenetek, a tárgyalkotó kézműves tevékenység sok ismeretet, élményt nyújtott a gyerekeknek.


Medvétől a farsang farkáig

2016-02-11 - Tökmag

2016.február 1-től 5-ig "mackós" hetet tartottunk csoportunkban.Minden tevékenységünk ennek jegyében zajlott.Szívesen fogadtunk otthonról hozott plüss macikat, színezőket, szalvétákat, könyveket, amik segítették a ráhangolódást. Különböző méretű mackó barlangokat építettünk, amibe nemcsak a játék macik, hanem a "mackó gyerekek" is beköltözhettek. Közben mackós játékokkal játszottunk,mackós dalokat énekeltünk, meséltünk,és papírból is bütyköltünk "sziklabarlangot". Azt viszont nem tudjuk eldönteni milyen hosszú lesz a tél.
Farsangi mulatozásunkat február 08.-i héten tartottuk. Vidám ötletes jelmezekbe bújtak a gyerekek. Zenéltünk, mókáztunk , táncversenyeket tartottunk. Kedden Rosta Géza gitáros előadóművész műsora szórakoztatott minket.A hét további napjaiban is beöltözhetnek a gyerekek kedvük szerint.
Köszönjük a gyümölcsleveket,a ropogtatnivalókat, a finom süteményeket.


Farsang

2016-02-11 - Tudorka

Kedves Szülők!
A fényképek tanúsága szerint igazán ötletes jelmezekben, fergeteges hangulatban "kergettük a telet".A galériában 3 albumban találtok fotókat.
Köszönjük a felajánlásokat!


Csperedő_Tél

2016-02-08 - Cseperedő

Télidőben

Végre esett a hó! Az ablakból boldogan, verselve, énekelve figyeltük a sűrű hóesést. Másnap már kint is voltunk az udvaron. Építettünk hóembert, hógolyóztunk. Az élmények játékunkban, kézműveskedéseinkben is megjelentek. Hóembert ragasztottunk, barkácsoltunk a kockázóba, gyurmáztunk, hópihéket vágtunk. Sokat beszélgettünk az állatok téli életéről, etetésük fontosságáról. Folyamatosan etetjük a madarakat, az erdei állatok közül megismertük a téli álmot alvókat.
Folytatódik a korcsolyatanfolyam, bátran, mosolyogva vesszük az akadályokat.
A Szülői Közösség jóvoltából játszóházban voltunk, amit nagyon köszönünk. A bábszínházban Az égig érő fa című mesét tekintettük meg.

Képeink a Galériában nézhetők meg.


"Mackó csalogató" - rajz-, vers-, és mesemondó verseny

2016-02-05 - Tudorka

Öt óvoda részvételével került megrendezésre Lukácsházán, a Gyöngyház Óvodában a "Mackó csalogató" rajz-, vers -, és mesemondó verseny.
A kis versenyzők remek alkotásokkal, mesékkel, versekkel vágtak bele a megmérettetésbe.
Képviselte magát az Aranyhíd Óvoda Perenyéből, az Árpád-házi Szent Margit Óvoda Kőszegről, a Gyöngyös-kert Óvoda Gencsapátiból, az Újvárosi Óvoda, szintén Kőszegről, s természetesen a szervező-rendező Gyöngyház Óvoda, Lukácsházáról.
A zsűriben helyet foglalt Horváthné Nagy Katalin,a Mesebolt Bábszínház volt vezetője, Feketéné Győrvári Mária, nyugdíjas óvónő és Devecsery László költő.
A rajzversenyen nem volt helyezés, 20 gyermeket díjaztak: oklevéllel, édességgel, kifestőkkel vagy foglalkoztató füzetekkel, köztük Németh Sárát, Papp Lilit, Szijártó Mátét és Varga Ingridet. Sántha Kataa rendező óvoda által felajánlott különdíjat kapta. Akiket nem díjaztak, de alkotásukat kiállították - Sántha Lili, Tóth Tamás - emléklapot, édességet és lufit kaptak.
A mesemondó verseny helyezettjei:
I. Bolfán Viola Gyöngyös-kert Óvoda, Gencsapáti
II. Garami Emília Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Kőszeg
III. Banga Márton Aranyhíd Óvoda, Perenye
A versmondó verseny helyezettjei:
I. Csonka Emma Gyöngyház Óvoda, Lukácsháza
I. Ujhelyi Dorka-Ujhelyi Petra Gyöngyház Óvoda, Lukácsháza
II. Németh Sára Gyöngyös-kert Óvoda, Gencsapáti
II. Tömő Anna- Szijártó Máté Gyöngyös-kert Óvoda

III. Pintér Markovics Magdaléna Árpád-házi Sz. M.
III. Vincze Botond-Fenyvesi Huba- Gyöngyház Óvoda, Lukácsháza
Különdíj:
Nagy Zétény, Aranyhíd Óvoda, Perenye, valamint Békefi Miklós, Gyöngyház Óvoda, Lukácsháza
A gyerekek könyvjutalomban részesültek, oklevelet kaptak, illetve az első helyezettek Horváthné Nagy Katalin felajánlásával a Mesebolt Bábszínház egy februári előadását látogathatják meg.
Minden versenyző emléklapot kapott és az óvó nénik által készített mackókat.
(forrás: lukacshaza.hu)
Gratulálunk!


Happy-Land Játszóház 2016

2016-01-26 - Pöttöm

2016.01.25-én vidáman vették birtokba a Játszóházat a gyerekek.Köszönjük a Szülők Közösségének ezt a mozgásos, hasznos időtöltést!


Játszóházban

2016-01-26 - Tudorka

Ez a sok mozgásos délelőtt a Happy-Land játszóházban minden ízében megmozgatta a gyermekeket.
Köszönjük a Szülők Közösségének a felajánlást!


Múzeumnyitogató - Iseum

2016-01-22 - Tudorka

„Isis csörgője” - játékos, mesés utazás az Iseum kiállításában Kósi Anita, múzeumpedagógussal.
A magával ragadó előadás, séta az ovisoknak és nekünk is nagyon-nagy élmény volt! Köszönjük! A gyermekek nagy fegyelemmel, figyelemmel kapcsolódtak be a foglalkozásba.


Advent

2016-01-22 - Tudorka

Advent ünnepköre, a népi és vallási hagyományaival nagyon közel áll a gyermekekhez. Ekkor a szeretet és a család ünnepére való ráhangolódás az óvodai élet fő feladata, és nagy szerepet kap hagyományaink felelevenítése, ápolása.
Együtt, közösen kötöttük meg az adventi koszorúkat, és gyújtottunk meg rajtuk hétről hétre több gyertyát.
Nagy izgalommal vártuk Szent Miklós püspök utódját, a Mikulást, aki teli zsákjával a mondókák, versek, dalok hívó szavára meg is érkezett. Köszönjük a Szülők Közösségének az anyagi támogatást!
A Tudorka csoport fiai a Gencsapátiban gyűjtött „lucázó” mondókával csoportról csoportra járva kívántak bőséget, termékenységet az elkövetkező esztendőre. Természetesen községünk Önkormányzata és az Idősek Klubja is részesült az áldást kérő szalmazuhatagból!
Közösen takarítottunk, sütöttünk mézeskalácsot, díszítettük élettereinket és a karácsonyfákat.
Ajándékokat is készítettünk, mécses tartókat és a Luca-napján ültetett búzát – gyertyával – vittek haza a gyerekek családjaiknak.
A Művelődési Ház és Könyvtár felhívására a Pöttöm-Pötty, a Cseperedő és a Tudorka csoport óvodásai csodálatos alkotásokat készítettek a karácsonyi jelképkészítő versenyre. Katavics Balázs gitár-, és szájharmonika játékával bűvölte el a gyermekeket, tette meghittebbé a várakozást. Az ismert dalokat közösen énekeltük vele. Köszönjük neki, hogy évről évre visszalátogat hozzánk!
A „Betlehemezők” is bekopogtattak intézményünkbe. Nagy meglepetésként már három óvodás társunk is részt vállalt a pásztorjátékban, a „kis Jézus köszöntésében”. Apai támogatással Tóth Tomó és barátja Weeber Matyi vidáman leckéztették az „öreget”, Albin bácsit. Imre Jázmint váratlanul érte a felkérés az angyal szerepére, mosolyogva állt helyt. Köszönjük mindnyájuknak! Mire közösen elénekeltük a „Mostan kinyílt egy szép rózsavirág…” kezdetű dalt, ajándékok is kerültek a karácsonyfák alá. Nagy örömmel vettük azokat birtokba.
Fényképek a galériában: Tudorkák télen és Tudorkák télen1


Iseum 2016

2016-01-21 - Cseperedő

Az "út,utazás" múzeumpedagógiai foglalkozássorozat keretében az Iseumba látogattunk. Anita néni megismertetett bennünket az "Isis csörgője" című mesével. A játékos, mesés utazás nagy élmény volt.


Iseum 2016

2016-01-20 - Cseperedő

Az "út,utazás" múzeumpedagógiai foglalkozássorozat keretében az Iseumba látogattunk. Anita néni megismertetett bennünket az "Isis csörgője" című mesével.
A játékos, mesés utazás nagy élmény volt.


Iseum 2016

2016-01-20 - Cseperedő

Az "út,utazás" múzeumpedagógiai foglalkozássorozat keretében az Iseumba látogattunk. Anita néni megismertetett bennünket az "Isis csörgője" című mesével.A játékos, mesés utazás nagy élmény volt.


Január Pöttöm-Pötty 2016

2016-01-14 - Pöttöm

Januári életképek a Pöttöm-Pötty csoport életéből.


Advent_Cseperedő

2016-01-14 - Cseperedő

Az adventi koszorú készítésekor a csoportban mindenki tudta. közeledik a karácsony. Az első gyertya meggyújtásának hetében a Mikulás is meglátogatott bennünket. Nagy izgalommal vártuk: sütit sütöttünk. rajzokat készítettünk, a kockázóban felépítettük Télországot, a rénszarvas húzta, csomaggal teli Mikulás szánkót. Nagy volt az öröm, mikor belépett hozzánk. A gyerekek türelmesen hallgatták szavait, majd boldogan vették át a sok finomsággal teli csomagokat. Versekkel, dalokkal, munkáikkal köszönték meg ajándékát. A nap délutánján a Mikulás koncerten is találkozhattunk vele.
Ezután csodálatos karácsonyváró hangulatban teltek napjaink. Szinte naponta látogattuk a falu - Betlehemet, jártak nálunk a lucázók, a betlehemezők, Katavics Balázs pedig gitár és szájharmónika játékával emelte az ünnepváró hangulatot. Kis karácsonyfát díszítettünk, karácsonyi üdvözlőkártyát készítettünk, beneveztünk a falu karácsonyi figura készítő versenyére is. Természetesen a mézes süti sütése sem maradhatott el. Örömmel vettük birtokba a betlehemes játék után a karácsonyfa alatt talált játékokat. Az év utolsó ovis napját családias ebéddel, bulizással, koccintással ünnepeltük meg.

Köszönjük a Szülők segítségét a terem szépítéséhez, az ünnepi hangulat megteremtéséhez.


Újévi örömeink

2016-01-13 - Tökmag

A téli szünet utáni találkozásunk örömét fokozta a frissen hullott hó Alig vártuk, hogy az udvaron hógolyózzunk, csúszkáljunk, hóembert építsünk.Egy tálba havat gyűjtöttünk, bevittük a csoportszobába ,és megfigyeltük mi történik vele. Meglepődtünk, milyen csúnya ,piszkos vízzé változott.
Az ablakból gyönyörködtünk a téli táj szépségében.
A Happy Land játszóházban tett látogatásunk óriási élmény volt a gyerekeknek. Kipróbálhattuk a csúszdákat, ugrálókat, puha szivacsos alagutakban bizonyíthattuk bátorságunkat, ügyességünket. Legközelebb is elmennénk!


Ember, ember, december

2016-01-07 - Tökmag

Beköszöntött a tél.
Tél apó ugyan még nem rázza a szakállát, de előkerültek a kis csizmák, amikbe a jó gyerekeknek Mikulás bácsi ajándékot rak. Nagy izgalommal vártuk a jó Öreget, aki meg is érkezett. Szerencsére minden gyermek megkapta tőle a csomagot, tele sok-sok finomsággal.
Ezek alapján úgy tűnik,a Tökmag csoportba csak jó gyerekek járnak!
Az elkövetkező napokban közösen készültünk a karácsonyra, mézeskalácsot sütöttünk, nagytakarítottunk, együtt díszítettük a karácsonyfánkat. Míg a Betlehemezők pásztorjátékában gyönyörködtünk a fa alá meglepetés is kerül. Nagy örömmel vettük birtokba az új játékainkat!


Itt van az ősz,...

2016-01-05 - Tökmag

Újra együtt vagyunk, immár Tökmag csoport lettünk!
Örömmel üdvözöltük egymást, mindenki nagyot nőtt a nyáron.
Új gyerekek is érkeztek, szeretettel fogadtuk őket.Reméljük, ők is hamarosan barátokra lelnek és jól érzik magukat köztünk.
Ősszel sok érdekes programot szerveztünk, hiszen az évszak ezernyi kincsével ajándékozott meg bennünket. A gyönyörű, napsütéses időjárás különösen kedvezett a természetben való megfigyeléseknek, sétáknak, a kerti munkákban való részvételnek.


Szent Márton libái

2016-01-05 - Tökmag

A hagyományokhoz híven idén is megünnepeltük Szent Márton napját.
Hosszas, napokon át tartó készülődés előzte meg november 11-ét. Lexiék baromfi udvarában megfigyeltük a libákat. Libás játékokat játszottunk, közösen barkácsoltunk zacskóbábokat, linzer sütit sütöttünk, libás kiszúró formákkal szaggattuk ki.
Az ünnep napján reggel libazsíros kenyérfalatkákat készítettünk.Mécseseket gyújtottunk, énekeltünk, mondókáztunk, beszélgettünk, majd meglátogattuk a nagycsoportosokat, ahol aktív résztvevői lehettünk a nagyok ünnepének.


Jókívánság

2015-12-27 - Tudorka

„A hajnali harangszónak gilingalangója,
Hirdetgeti, hogy az évnek itt a fordulója.
Azért, friss jó egészséget, bort, búzát és békességet
adjon Isten bőven az új esztendőben!”

Kedves Szülők!
Így kívánunk nektek a jövő esztendőre minden elképzelhető jót és szépet!
Szeretettel: Gyermekeitek, Andi, Gabi, és Anita


Karácsony 2015

2015-12-23 - Pöttöm

Áldott, békés karácsonyt kívánunk Mindenkinek!


Tudorkák és a Mikulás

2015-12-13 - Tudorka

Magosrévi Jolán: Egy kis tévedés
Tegnap este a sötétben
Öreg bácsit láttam:
-Ez csak a Mikulás lehet-
Mindjárt kitaláltam.
Nem szaladtam el előle,
Köszöntöttem szépen
A sapkámat megemeltem,
A szemébe néztem.
Rám mosolygott, belenyúlt a
Kabátja zsebébe,
Egy szép piros almát tartott
Felém a kezébe.
Nekem adta és azt mondta:
-Jó fiú vagy, látom.
El is küldöm a Mikulást
Hozzád, kis barátom.
Ni, nem is a Mikulás volt!
-Akkor vettem észre,
Mikor nagyapó nevetve
Kapott az ölébe!

Kedves Szülők! A várakozás és a találkozás képeit a "Tudorkák és a Mikulás1" és a "Tudorkák és a Mikulás2" albumban találjátok.


Cseperedő_Ősz

2015-11-29 - Cseperedő

Megkezdtük a Cseperedő csoportos életet,s mindjárt magukkal sodortak bennünket az őszi események.
Szüreteltünk Gáspár Virágéknál, az ovis szüreten mustot készítettünk és szüreti bulit csaptunk. Nagyon jó élmény volt mindkettő! Sok őszi gyümölcsöt, zöldséget megismertünk, kóstoltunk. Vincze Alajos bácsi még az alma hűtőházat is megmutatta nekünk! A séták, túrák alkalmával felfedeztük az ősz jellemzőit, gyönyörködtünk az őszi táj szépségeiben. Gyűjtöttünk színes faleveleket, levélhullást játszottunk az avarban. Nagyon élveztük! Barkácsolásainkhoz, játékunkhoz felhasználtuk a gyűjtött terményeket, terméseket. Novemberben, Márton napjára készülve, megismertük Szent Márton történetét, jótetteit, lámpásokat készítettünk, libanézőben jártunk. Az ünnep napján versekkel,dalokkal, játékokkal, libazsíros kenyérrel, libasütivel emlékeztünk meg róla.
Szeretnénk megköszönni azoknak a szülőknek, nagyszülőknek a segítségét, akik lehetővé tették, hogy aktív részesei lehettünk őszi élményeknek, munkáknak és közelebbről megismerjük az ősz kincseit.
A "Múzeumnyitogató" keretében már két foglalkozáson voltunk, a bábszínház sorozatból a "Farkashas" című mesét nézhettük meg. Köszönjük a Szülőknek és a Szülői Közösségnek, hogy idén is lehetővé tették számunkra ezeket a programokat.
Most az adventi időszak következik. Örömteli izgalommal várjuk a Mikulást és a Karácsonyt.

Az őszi események képei a Galériában a Szüret, Ősz és Márton nap nevű mappában tekinthetők meg.


Smidt Múzeum 2015. Cseperedő, Pöttöm-Pötty

2015-11-24 - Cseperedő

A múzeumpedagógiai foglalkozássorozat „ út utazás” című témájának mai(2015.11.24.) állomása a Smidt Múzeum volt.
Az interaktív foglalkozáson megismerték Smidt Lajos életútját a gyerekek. Sok új ismeretet, tapasztalatot szereztek.


Márton-hét az óvodában

2015-11-23 - Tudorka

Novemberben megemlékeztünk Szent Mártonról, megismertük életútját, kapcsolatát hazánkkal, megyénkkel, a szomszéd várossal! Megtanultuk a római kori neveiket: Pannónia, Savaria.
Hallottuk a köpönyeg megosztásának történetét, püspökké választásának legendáját.
Felelevenítettük a naphoz fűződő népi hagyományokat, időjárási megfigyeléseket.
„Novemberben, Márton napján
liba gágog, ég a kályhán.
Aki libát nem eszik,
egész évben éhezik!”
Ezért aztán libazsíros-, májas falatkákat készítettünk. Mellé húzott almás-, meggyes-, túrós rétest sütöttünk, Stumpfelné Terka néni segítségével. Nagyon- nagyra húztuk, mint Márton köpenye, hogy sok-sok gyermeket és rászorulót óvjon, védjen.
Mi, a Tudorka csoportosok meghívtuk a Tökmagokat vendégségbe, Márton lámpásainak fényében közösen mondókáztunk, énekeltünk.
Morzsoltunk kukoricát, etettünk libákat – igazit is, Bozzay Annamária és Weeber Istvánék baromfiudvarában. Köszönjük a meghívást!
Készítettünk különféle libabábokat, rajzokat, mécseseket. Libás játékok, dalok, mondókák, mesék töltötték ki a napjainkat.


Márton-nap 2015

2015-11-22 - Pöttöm

Novemberben Márton napra készülődtünk.
Ellátogattunk Bozzay Annamáriáék libafarmjára, ahol természetes környezetben figyeltük meg a madarakat. A csoportban lemorzsolt kukoricával kedveskedtünk nekik.
Rajzoltunk, színeztünk, festettünk, rizzsel szórtunk libákat a gyerekekkel.
Megemlékeztünk Szent Mártonról, Szombathely szülöttéről. Lámpásaink fényénél a nagyok eljátszották püspökké választásának legendáját a kicsiknek. Verseltünk, énekeltünk, libazsíros-, libatepertős kenyeret ettünk, majd elfogyasztottuk a libasütiket, amit közösen sütöttünk.
Tartalmasan teltek napjaink.


Óvoda vagy valami más!?

2015-11-08 - Tudorka

Ez történt velünk az ősz folyamán.
Falunapon tréfás, feleselős mondókákkal, dalos játékokkal örvendeztettük meg a program iránt érdeklődőket.
Megtartottuk a hagyományos szüreti mulatságot is. Immár sokadik alkalommal Tóth Tamás vezényelte le a munkát, darálást, préselést. Majd Balaton-Szanyi Viktóriával táncolt nekünk vasi táncokat, ők vezették a táncházat is. Köszönjük!
A kámoni arborétum ásvány kiállításán jártunk.
A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum ajánlatát elfogadva látogatjuk a „Múzeumnyitogató” programsorozatot. Idén a múzeumpedagógiai foglalkozások a „Minden út hozzánk vezet” mottó köré épülnek, felhasználva az intézmények állandó illetve időszaki kiállításait. Az első foglalkozáson a Képtárban az 5. Textiltriennálé alkotásait csodálhattuk meg.
A Savaria Szimfonikus Zenekar „Zenemanók” címmel kínált bérletet nagycsoportos óvodások és kisiskolás gyerekek részére. A Bartók Teremben vidám, ismeretterjesztő koncerteken veszünk részt, ismerkedve a hangszerekkel, az adott témához kapcsolódó zeneművekkel. Az első előadás témája: „Ősz az erdőben”
A Mesebolt Bábszínház előadás-sorozatának első bemutatóját tekintettük meg a Művelődési Ház és Könyvtárban, "Farkashas" címmel.
Szombathelyen az „56-osok terén” is jártunk. Ott, az emlékműnél helyeztük el a megemlékezés virágait. A délelőtt hátralévő részét Anderkó Ottó meghívására a Bellagio Étteremben töltöttük. Ízletes, különleges pizzákat fogyasztottunk Csanád 6. születés napján. Köszönjük a meghívást!


2015. nyara

2015-09-02 - Tudorka

Kedves Szülők!
A nyári élet néhány pillanatát láthatjátok a képeken.
Az "új kenyér" ünnepéhez kapcsolódva Tóth Tamásékhoz látogattunk el. Ott búzát őröltünk, abból kenyeret sütöttünk, majd együtt elfogyasztottuk.
A karneválon "tüzet oltottunk", megnéztük a "Szekérmesék" című előadást és fagyiztunk.
Az udvaron a jó időt kihasználva sároztunk, pancsoltunk, buborékot fújtunk, kézműveskedtünk.


Ingyenes étkezés

2015-08-25 - Tudorka

Kedves Szülők!
Az óvodai ingyenes étkezés igényléséhez szükséges:
- a 3 vagy több gyermeket nevelő családoknak a Magyar Államkincstártól "Hatósági bizonyítvány családi pótlék folyósításáról"
- igényelhetik még:
-- azok a családok, akik tartós beteg gyermeket nevelnek, - orvosi igazolást kell csatolni
-- és azok a családok, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem (munkabér, GYET, GYES, GYED, családi pótlék) nem éri el a 89407 forintot, - szülői nyilatkozat alapján, fizetési jegyzék nélkül, - formanyomtatványon, melyet az óvodában adunk
A nyár utolsó néhány napjára jó pihenést kívánunk, szeptemberben találkozunk!


Sárvár 2015

2015-06-11 - Tudorka

Sárváron voltunk kirándulni. Megnéztük a Nádasdy várat, a hűs fák alatt tízóraiztunk, futkároztunk. Mindenki kapott fagyit, majd a szökőkút vizénél felfrissültek a gyerekek. A "Kirándulóerdőben" mindenki kedve és ereje szerint mozoghatott.
Jól éreztük magunkat! Köszönjük, hogy ott lehettünk!!!


Gyereknap 2015

2015-06-01 - Tudorka

A McDonald's-tól -Balaton András közreműködésével- ajándékokat kaptak az ovisok. Összeraktuk a rajzoló táblát és a Transformers tartót, majd birtokba vették a gyerekek.
A "Happy Land" Játszóházban sokat mozogtak, gyorsan eltelt az idő.
Mindenkinek jól esett a fagyi a vidám délelőtt után. Ez a nap is jól telt!


Néptánc 2015

2015-05-19 - Tudorka

2015. május 18.-án Néptánc bemutatót tartottunk a szülők számára. A néptánc foglalkozásokon megismerkedtek a gyermekek a dalokhoz tartozó játékok változatos formáival, esztétikus mozgást igénylő párjátékokkal, mondókákkal.


A Kámoni Arborétumban jártunk

2015-05-18 - Cseperedő

A csodálatos délelőtt képeit a "Cseperedők az Arborétumban1" és "Cseperedők az Arborétumban2" mappában találjátok.


Cseperedők tavaszi pillanatai

2015-05-18 - Cseperedő

Fényképek a "Cseperedők tavasszal1" és a "Cseperedők tavasszal2" albumban


Miénk itt a rét

2015-05-14 - Tudorka

Miénk volt a kőszegi rét május 8.-án. Játékos feladatokat oldottak meg a gyerekek, melyek szinte minden érzékszervükre hatottak.
Jó volt, Jól telt a napunk!


Mesterségek, foglalkozások

2015-04-26 - Tudorka

Sokszor előkerültek beszélgetések, könyvnézegetések során a mesterségek, foglalkozások.Úgy döntöttünk, megismerkedünk, kipróbáljuk -amit lehet- a csoportban, hogy közelebb kerüljenek a gyerekekhez. Így sikerült!


Látványtár2015

2015-04-19 - Tudorka

A "Múzeumnyitogató" sorozat következő állomásán a Látványtárban voltunk. Játékos feladatokkal, kiegészítő információkkal nyújtott tudástöbbletet a gyűjteményről és a kiállított tárgyakról Pócza Hanna.
Élményszerű ismeretszerzés volt a múzeumpedagógiai foglalkozás!


Húsvétvárás a Cseperedő csoportban

2015-04-07 - Cseperedő

Kedves Szülők!
A készülődés közben készült fényképeket a "Cseperedő-húsvétvárás1" és a "Cseperedő-húsvétvárás2" albumban találjátok.
Köszönjük gyűjtőmunkátokat: tojás, hagymahéj, széna-szalma, fű, locsoló, meglepetés.
Fontos!A Szabó-Bezák házaspár jóvoltából április 23-án lesz az utolsó papírgyűjtésünk. Eddigi segítő, támogató munkájukat nagyon köszönjük! (Talán lesz közületek valaki, aki ezt a nemes célt szolgáló feladatot magára vállalja.) Kérünk benneteket, hogy minél több újságpapírt (fekete-fehéret, színest) hozzatok zsákokban vagy kartondobozokban, ne összekötve!, mert a telepen nekik a madzagok elvágásával nagyon sok idejük elmegy! A gyűjtésből származó bevételre nagyon nagy szükségünk van, a "nyuszi" hitelre hozta ugyanis az új bútort.
Gyűjtsetek, gyűjtsetek és mi köszönjük, köszönjük!


Happy-Land Játszóház

2015-03-27 - Tudorka

A péntek délelőttöt a Happy-Land Játszóházban töltöttük. A gyerekek örömmel, vidáman, futkároztak, nevetgéltek a játékbirodalomban. Köszönjük a Szülők Közösségének ezt a hasznos, mozgásos időtöltést! Ha sikerül, májusban megismételjük a gyerekek nagy örömére.


Március eseményei

2015-03-24 - Pöttöm

Fényképes beszámolónkat találjátok a galériában!


Március történések a Tökmag csoportban

2015-03-24 - Tökmag

A márciusi ünnepség képei és a Happy-Land Játszóház felejthetetlen pillanatai megtekinthetők a galériában!


Víz, víz, víz

2015-03-22 - Tudorka

"Víz nélkül nincs élet" mondogattuk sokszor az elmúlt héten. Csíráztattunk, a víz párolgását figyeltük, szivárványt festettünk, kísérleteztünk, vizes árkot ugrottunk, vizes könyveket nézegettünk és sok vizet ittunk. Vízcseppeket hajtogattunk, békákat készítettünk, s figyeltük egy nap Armand aranyhalát. Kisétáltunk a Gyöngyös-, és a Perint partra, ahol hallgattuk a víz hangját, néztük a tiszta vizet, keresgéltünk kavicsokat, s "horgásztunk" Hanna édesapjával.
Megint jól telt a hét, sok-sok élményben volt részünk a "Víz világnapja" alkalmából.


Megemlékezés

2015-03-17 - Cseperedő

"Melegebben süt ma a nap,
elmúlt már a hosszú tél.
Minden házon zászlót lenget
a víg márciusi szél.
Magyarország szabadságát
ünnepeljük e napon.
Háromszínű magyar zászló
azért leng a házakon."

A megemlékezés fényképeit láthatjátok a galériában. Köszönjük Tóth Tamásnak, Tomó édesapjának, hogy az idei ünnepen is a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület viseletében mesélt az 1848/49-es eseményekről, hősökről a gyermekeknek, és együtt szavalta velünk a "Nemzeti dal" első versszakát!


Március 15

2015-03-15 - Tudorka

Március 15.-re feldíszítettük a csoportunkat. A gyerekek könyveket, képeket, címeres zászlót hoztak. Verseltünk, huszáros dalokat énekeltünk, meneteltünk, hallgattuk a Háry Jánost. Várat építettünk, sütöttünk Kossuth kiflit. Minden pihenés előtt az óvó nénik olvasták a János Vitézt. A fiúk "huszár próbákon" versenyeztek.
Az ünnepen egy "igazi" HUSZÁR-ral ünnepeltünk. "Emléküket megőrizzük, hőstettüket nem feledjük."


Armandéknál 2015.március 9

2015-03-09 - Tudorka

Ma Armandéknál disznóvágás volt. Édesapja meghívta a csoportot, így délelőtt is, délután is ellátogattunk hozzájuk. Megnéztük, hogyan szedik szét a disznót a hentesek a bontószéken. A gyerekek töltötték a kolbászt, kóstolták a sült húst és a töpörtyűt. Közben volt idő hintázásra, quadozásra, teniszezésre.Köszönjük ezt a lehetőséget, sok-sok élményben volt részünk!


Kiállítás 2015 február

2015-03-03 - Tudorka

2015. február 27.-én Lukácsházára és Kőszegre kirándultunk.
Megcsodáltuk a Gyöngyház Óvodát, ahol megnéztük a Macikiállítást. Mindenkinek nagyon tetszett, jól éreztük magunkat.
A Látogatóközpontban a gyönyörű természetfotók közül több képet szívesen elhoztunk volna.
Jól és gyorsan telt el a délelőtt!


Itt a farsang, áll a bál

2015-03-03 - Cseperedő

Farsang utolsó hetében nálunk is „állt a bál”.
Reggelente ötletes jelmezekbe bújt gyerekek és felnőttek érkeztek csoportunkba, hogy zenével, tánccal, vidám rigmusokkal, vetélkedőkkel búcsúztassuk el a telet.
"Nyugdíjas" dadusunkat is meghívtuk, aki szívesen jött egy nagy tál szalagos farsangi fánkkal.Neki és nektek is, kedves szülők köszönjük a finomságokat.
A Szülők Közösségének anyagi támogatása tette lehetővé, hogy Kisteleki Zoltán, előadóművész közvetítésében „A három kismalac” mesét megnézhettük, illetve együtt játszhattunk vele.
Véget ért a Korisuli és az óvoda közös szervezésében lebonyolított korcsolyaoktatás.
Csoportunkból 15 kisgyermek sajátította el az alapokat – megállást a jégén, helyes testtartást siklás-, és elesés közben, felállást, alapállást és a fékezést. Vidám, néha vicces órákat töltöttek a jégen. Ismét köszönet, de most a kíséretben és az öltözködésben nyújtott segítségért!
A „Múzeumnyitogató” programsorozatban a Képtárban voltunk.„A vakond nadrágja” című mese és a gobelinek segítségével a szövésről hallottunk, színek között válogattunk és papírszövéssel alkothattunk.
Fényképeket a Cseperedő-Farsang1 és Cseperedő-Farsang2 albumban találtok.


2015.február

2015-02-08 - Tudorka

Az "Óperenciás" meseillusztrációs kiállításon 12db gyermekmunkát láttunk, amit a mi csoportunkból készítettek a gyerekek. Gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk!
A Képtárban Csenge néni mesélt a vakond nadrágjáról, majd megnéztük a szövőszéket. Mutatott nekünk szőtt munkákat, amiket megcsodáltunk. Papíron kipróbálhattuk a szövést. Érdekes, jó délelőtt volt!
A korcsolya oktatás a jövő héten sajnos véget ér. Így teltek a korcsolyás órák.


Kibújás vagy bebújás

2015-02-08 - Tudorka

A macis héten az időjóslás népszokását elevenítettük fel. Kijött a medve február 02.-án, de meglátta az árnyékát, és visszament. Tovább tart még a tél- beszéltük meg.
Egész héten a maci volt a főszereplő, minden tevékenységünkben megjelent. Rajzoltunk, festettünk, készítettünk macit. Számoltunk macikkal, meséltünk, verseltünk, énekeltünk, vetítettünk.
Sok új információval gazdagodtunk, jó volt ez a macis világ.


Advent 2014

2014-12-23 - Tudorka

Az adventi időben megsütöttük a mézeskalácsot, ami utolsó napra el is fogyott. A fiúk lucáztak, így kívántak bőséget az új esztendőre. Bálint atya is meglátogatott bennünket, egy történettel kedveskedett nekünk. Marci anyukája segítségével mozizhattunk is. Az angyalok és a pásztorok is eljöttek az óvodába, s eljátszották a betlehemes játékot. A figurakészítő versenyre lelkesen készítették a gyerekek az angyalkákat, pásztorokat, királyokat. A "Betlehemes Találkozón" jutalmat is kaptak érte.
A szép ünnepre már felkészítettük a szívünket, az együttlét, a közös játék, a vidámság legyen velünk!


Cseperedők és a Mikulás

2014-12-11 - Cseperedő

Adventben az első gyertya lángja mellett Katavics Balázzsal, Dórika bátyjával, aki magával hozta a gitárját is, együtt dalolva köszönthettük a telet, énekeltünk a Mikulásról, felcsendültek karácsonyi és jól ismert, állatokról szóló dalok is.
Ráérezve az együtt éneklés örömére, szívesen mentünk a „Tarisznyások” Együttes Mikulás-váró koncertjére. A gyerekek a zenekar tagjaival közösen, szorgalmasan „lapátolták a havat, pucolták a csizmácskáikat”. Meg is lett a jutalmuk, a koncert végére teli zsákkal megérkezett a „jó öreg”!
Másnap az óvodába látogatott el, ahol versekkel, dalokkal köszöntöttük, saját sütésű mézeskaláccsal kínáltuk. Cserébe Ő elmesélte nekünk Myra püspökének legendáját, és persze az ajándékozás sem maradt el.
A tornateremben mi is kis Mikulásokként versenyeztünk, "ki mászik gyorsabban fel a kéménybe, ki viszi ki hamarabb az ajándékokat".
A várakozás idején az "Út Betlehembe" című társasjátékkal is szívesen játszunk együtt.
képgalériák: Cseperedők és a Mikulás1 és Cseperedők és a Mikulás2


Itt járt a Mikulás 2014.

2014-12-06 - Tudorka

Az elmúlt napokban a Mikulásról szóló daloktól, versektől volt hangos az óvoda. Róla meséltünk, festettünk, rajzoltunk. S pénteken végre megérkezett! Csillogó szemekkel, meglepődve vették át a csomagot, a zsák almát. Meghallgattuk Szent Miklós történetét, majd énekeltek, verseltek neki a gyerekek, majd sütivel is megkínálták. Kérték, hogy karácsonyra legyen hó, s Ő megígérte, hogy beszél Holle anyóval.
Vidáman, integetve búcsúztak a Mikulástól, énekelték neki, hogy jövőre is jöjjön el!


Múzeumnyitogató - Smidt Múzeum

2014-11-19 - Cseperedő

A sorozat második állomásaként a Smidt Múzeumba látogattunk el.
A gyerekek az udvaron megcsodálták a villamost, számukra ismert járművekhez hasonlították, megszámolták a lámpáit, lépcsőit. Majd az ott élő fákról, tulajdonságaikról, hasznukról beszélgettek a múzeumpedagógussal, hallottak az ostorfáról, mocsári tölgyről, hársfáról és a tiszafáról is.
Az épületben Dr. Smidt Lajos – múzeumalapító – legkedvesebb műtárgya nyomán készült plüss állatka, „Smidt kutya” kísérte végig a gyermekeket a „Fából készült kincsek” világában. Láttak régi, bőrkötéses, fémcsatos könyveket, fakéregre írt, l. világháborús leveleket, bútorokat, hangszereket, játékeszközöket, használati-, és dísztárgyakat is. Kakukktojásként Erzsébet királynő seres poharát – üvegből – nézhették meg közelről.
A foglalkozás zárásaként a „bütykölőben” a múzeum néhány műtárgyáról készült fotóból kulcstartót készíthettek.
Legvégül jó viselkedésért ajándéka, megnézhettek mindent, ami nem fából készült, de őket nagyon-nagyon érdekelte; fegyverek, ruhák, cserépkályhák.


Cseperedők az Iseumban

2014-10-25 - Cseperedő

Csoportunk az idei nevelési évben csatlakozott a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum „Múzeumnyitogató no. 04.” programjához, ahol a téma a „Múzeumok erdeje” köré csoportosul.
Az első foglalkozás az Iseumban volt. Néhány mondatban hallottunk Savaria városáról, útjairól, épületeiről. Majd „Silvanusnak, az erdő istenének meséjén keresztül ismerkedtek a gyerekek az erdő kincseivel, állatnyomok segítségével kerestek a természethez köthető tárgyi emlékeket.


Lovasfogattal a gencsi hegyre

2014-10-25 - Cseperedő

Immár második alkalommal utazhattunk lovasfogattal a gencsi hegyre. A napsütéses, őszi délelőtt felejthetetlen élményt jelentett mindenkinek.
A jó levegő, a sok futás a szőlősorok között, a mászás a bálákon, meghozta a gyermekek étvágyát. Ráadásként nagy kerülővel, a Deák Ferenc utca érintésével jöttünk vissza az oviba, az ott élők nagy-nagy örömére.
Köszönjük a meghívást Geröly Tibornak és családjának, a közlekedés biztosítását Szijártó Tamásnak és Bodorkós Imrének.


Cseperedők a Vasi Skanzenben

2014-10-25 - Cseperedő

Az „Állatok világnapján” a Vasi Skanzenbe látogattunk el.
Mesét hallgathattunk, a múzeum munkatársai és néhány önkéntes segítő az állatokról, velük kapcsolatos használati tárgyakról, munkafolyamatokról beszéltek nekünk. A gyerekek együtt zenéltek és énekeltek Földesi Jánossal. Simogathattak, etethettek nyulakat, Tóth Róbert segítségével kipróbálhatták, milyen az, ha a szamarat béklyóba fogják, hámba kötik.
A képek tanúsága szerint vidáman telt a délelőtt.


Mit rejt az erdő?

2014-10-23 - Tudorka

Könyveket, képeket,erdővel kapcsolatos dolgokat gyűjtöttünk az elmúlt időben. Meséltünk a sündisznóról, a medvéről. Gesztenyét, süni sütit sütöttünk, sokat énekeltünk, verseltünk. Festettünk, színeztünk őszi erdőt, rejtvényeket oldottunk meg.
Kirándultunk a Parkerdőbe, ahol Bálint édesanyja -mint vadász- érdekességeket, hasznos dolgokat osztott meg velünk. Hallgatóztunk, játszottunk, és sok új élményt szereztünk.Élvezetes volt, sokáig felidézzük ezeket a napokat!


Iseum 2014

2014-10-17 - Tudorka

A "Múzeumnyitogató" sorozat első foglalkozásán az Iseumban voltunk. Sétáltunk a régi úton, az akkori járdán, megnéztük a templomot.
Anita nénitől Silvánusról, az erdei istenről hallhattunk egy érdekes történetet. A gyerekek egy őszi leveles terítő alól keresték az erdő kincseit.
Sok ismeretet, tapasztalatot szereztek!


Nóriéknál

2014-10-15 - Tudorka

Nóriéknál megnéztük a pávagalambokat. Kezükbe fogták, simogatták, számolták a gyerekek a kisállatokat.
A nyulakkal is ismerkedtek, megetették őket. Lehetett fára mászni, hintázni, focizni, fogócskázni a nagy udvaron.
Jól éreztük magunkat, köszönjük a meghívást, a vendéglátást!


Falunap2014

2014-10-06 - Tudorka

Jót táncoltunk, énekeltünk! A képek megtalálhatók a galériában.


Állatok világnapja 2014

2014-10-05 - Tudorka

Pénteken a Falumúzeumba látogattunk az "Állatok világnapja" alkalmából. A gyerekek megsimogatták a lovakat, a nyulat, gurultak a domboldalon. Megnéztük a Miska csacsit, a racka juhokat, énekeltünk, játszottunk, mesét hallgattunk.
Sok élménnyel tértünk vissza az oviba.


Szüreti mulatságban a Cseperedők

2014-09-30 - Cseperedő

Munka, kóstolás, hangszerbemutató, zene és tánc jellemezte az idei óvodai szüretet is. Köszönet érte Tóth Tamás, szülőnek és Németh Tamás, zenésznek valamint azoknak a szülőknek, akik az idei rossz termés ellenére is hoztak nekünk szőlőt!
Fényképes beszámolónk a Cseperedő-szüret1 és a Cseperedő-szüret2 albumban található.


Savaria Múzeum - Adria

2014-09-27 - Cseperedő

Az "Adria kincsei" kiállításon a hajózás néhány tárgyi emlékét és a tenger élővilágának egy részét ismertük meg. Első, közös múzeumi látogatásunkon örömmel fedeztek fel a gyerekek számukra ismerős tárgyakat és preparátumokat. Érdeklődve és fegyelmezetten sétáltak vitrintől vitrinig, kérdeztek, s ha őket kérdeztük, válaszoltak.
Megyünk máskor is!


Hej, óvoda, óvoda

2014-09-25 - Pöttöm

Nagy izgalommal vártuk a csoportba újonnan érkező gyerekeket. Ki sírva, ki megszeppenve, ki mosolyogva kezdte el ovis éveit.
A nagycsoportosok örömmel segítettek a kicsiknek, büszkén vették tudomásul, hogy mennyivel magasabbak, okosabbak, mint ők.
Megnyugtató volt tapasztalnunk azt, hogy a nagyok milyen segítőkészek, kedvesek a kicsikkel, vigasztalják, simogatják, nyugtatják őket a nehéz percekben.


Szüreti mulatság

2014-09-24 - Tudorka

A hagyományokhoz híven lezajlott a szüreti mulatság. Becsületesen dolgoztak a gyerekek, majd kóstolgatták a szőlőt és a mustot. A hangszerbemutató után zenélhettek, táncolhattak.
Jól, vidáman telt a nap!


Savaria Történelmi Karnevál 2014

2014-08-23 - Tökmag

Kedves Szülők!
A Kalandvárban (Gáyer-parkban) minden a gyerekeknek, a gyerekekről szólt. Itt töltöttünk egy felejthetetlen nyári délelőttöt.
Megcsodáltunk egy repülőt, lovat simogattunk, vásároltunk, batikoltunk, malmoztunk, hintáztunk és Levente Péter "Kacagó koncertjén jókat kacarásztunk.


Kirándulás a pösei és a csömötei hegyre

2014-06-19 - Tökmag

Kedves Szülők!
A hegyen történtekről a "Tökmag_a pösei és a csömötei hegyen1" és a "Tökmag_a pösei és a csömötei hegyen2" albumban találtok képeket.
Az utazás busszal majd a lovasfogattal igazi élményt jelentett a gyermekeknek. Mindenkinek jól esett Kati néninél a fáról, frissen szedett cseresznye, Anna édesanyja által sütött palacsinta, és az édesanyám sóskiflije is. Persze a dombokon szaladgálva, gurulva mindenkinek megjött az étvágya. A kilátóról igazán messzire láttunk, "repültünk", s a véletlen folytán pónit is simogathattunk.
Azt gondolom, hogy ezen a szép napon mindenki - gyermek és felnőtt - nagyon jól érezte magát. Köszönjük a felajánlott támogatást és segítséget Geröly Tibor, Szijártó Tamás nagypapáknak, Tömőmé Darázs Tündének és Tömő Istvánnak!
A nyárra mindenkinek jó pihenést kívánunk szeretettel:
Andi, Gabi és Kati néni


Holdfényliget

2014-06-13 - Cseperedő

A Holdfényligetben kisvasutaztunk a hűs fák alatt. A játszótér összes játékát kipróbálták a gyerekek. Vidáman, jókedvűen érkeztünk vissza az óvodába.
Köszönjük a Szülők Közösségének, hogy ilyen jó nappal zárhattuk a nevelési évet!
Mindenkinek köszönünk mindent, jó nyarat kívánunk! :)


Kirándulás Tudorkák

2014-06-13 - Tudorka

Nagycenki és Fertő-tavi kirándulásunk képei.


Pöttöm Pötty május

2014-06-11 - Pöttöm

Kedves Szülők!
Galériánkban megtalálhatók a csoport képei az évzáró műsorról és a kirándulásról!


Tudorka Május

2014-06-02 - Tudorka

A csoport májusi programjai képekben.


Kirándulás

2014-05-29 - Cseperedő

A Chernel-kertben megnéztük az arborétum növényeit, sérült állatokat.
Kiraktuk az óriáskirakót, satíroztunk madarakat.
A játszótéren élvezték a gyerekek a sok játékot.
Fagyiztunk, majd megnéztük a Főtéren a szökőkutakat.
Nagyon jó volt!


Múzeumfalu

2014-05-28 - Cseperedő

Véget ért a Múzeumnyitogató sorozat. Zárásként a Múzeumfaluba látogattak el a gyerekek, sok érdekeset láttak. Megismerkedtek a régi falusi élettel. Jól érezték magukat.


Meghívó

2014-05-27 - Tökmag

Kedves Szülők!
2014. május 30.-án 16.30-kor tartjuk a csoport évzáróját.
Szeretettel hívunk és várunk Bennetek!
Gyermekeitek és az Óvónők


Annáéknál

2014-05-27 - Tökmag

A fantasztikusra sikeredett kirándulásról - Anna szülei jóvoltából - itt találtok képeket.
Köszönjük a meghívást!
https://drive.google.com/folderview?id=0B_9gOwSkUW08M19IelJUbVZfbWc&usp=sharing


Múzeumnyitogató Képtár

2014-05-14 - Cseperedő

2014.05.14-én a Képtárba kirándultunk. Nagy, színes festményekkel ismerkedtünk. Mi is címet adtunk a képeknek, megbeszéltük ki-mit lát rajta. Vidáman, jól és hasznosan telt a délelőtt!


Anyák napján

2014-05-05 - Tökmag

"Anyukámat meglepem,
de kicsi a tenyerem,
nem fér bele annyi virág,
amennyire szeretem.
Kis kezemmel mit adhatok,
csak az egész világot,
vagy tán, ami ennél is több,
e néhány szál virágot."
"Mamikám, mamikám találd ki,
hogy az én nagy kincsem, ugyan ki!
Ki más is lehetne, ha nem Te?
Ültess, hát gyorsan az öledbe!"
Szeretettel köszöntjük az Édesanyákat és a Nagymamákat!


Nyuszi ül a fűben

2014-04-25 - Tudorka

A gyerekek nagy örömmel, várakozással készültek a nyuszi eljövetelére. Napokkal korábban a lenyírt fűből óriási fészket készítettek. Aztán délelőttönként vizsgálgatták, nézegették, keresték a tappancs nyomokat, mert tudták, hogy itt járkál a környéken.
A nagy napon egy rövid sétát követően megtalálták ajándékaikat - igaz a fészektől egy kicsit távolabb, de az már senkit nem zavart. Boldogan vették birtokba a gyerekek a kis csoki csomagokat.
Ebéd előtt a fiúk meglocsolták a lányokat, a lányok pedig köszönetképpen otthonról hozott édességekkel kedveskedtek a "legényeknek".


Húsvét

2014-04-20 - Tökmag

Kedves Szülők és Gyerekek!
Az alábbi fényképekkel kérünk a húsvéti nyuszitól mindenkinek sok-sok csokinyuszit, piros tojást és locsoló legényt _ kinek-kinek, amit szeretne!
ezenfelül: Gyógyuljatok!
Áldott, békességben teljes Húsvétot kívánunk szeretettel!
Andi, Gabi és Kati néni


Tavaszi szél vizet áraszt

2014-03-26 - Cseperedő

A víz világnapját, és a tavasz első napját köszöntöttük. E köré szerveztük tevékenységeinket. Élményekkel gazdagodtak, ismereteket szereztek a gyermekek.
Tavaszköszöntő zöldszívezést tartottunk, megajándékoztuk az óvoda összes gyermekét nyakukba akasztható zöld szívecskével. Köszönet a segítségetekért!


Pereg a dob

2014-03-18 - Tudorka

A hagyományokhoz híven idén is megünnepeltük március 15.-ét. A fiúk huszárcsákóban, a lányok nemzeti színű szalaggal a hajukban táncoltak, énekeltek. Mondókákkal, versekkel, dalos játékokkal emlékeztünk meg a szabadságharcról. Nagy élmény volt "igazi" huszárt látni Tóth "Tápi" Tamás személyében, aki lassú csárdást táncolt Viki nénivel.
Az ünnepre való emlékezés során ellátogattunk Petőfi Sándor szobrához, ahol a gyermekek elhelyezték nemzeti színű virágaikat.


Huszárok és leánykák

2014-03-17 - Tökmag

A megemlékezés előtti napokban hazánkról, lakóhelyünkről beszélgettünk. Marci földgömbjén megkerestük Magyarországot. A gyerekek a régmúlt relikviáival (dédik fényképei, katonakönyvek), huszárokról szóló kiadványokkal, sok-sok színezővel, dobokkal, "fegyverekkel" érkeztek az óvodába. Kivételes pillanatok ezek - harcolhattak is!
Csákókat hajtogattunk, zászlókat, kokárdákat, huszárokat színeztünk, sőt linzertésztából sütöttünk is.
Az egész hetes ráhangolódás után az ünnepnapon elsétáltunk a hősi szoborhoz.
Kokárdával a szívünk felett az óvoda minden gyermekével és dolgozójával együtt meneteltünk, mondókáztunk, táncoltunk.
Tóth Tamás, Tomó édesapja a 11. Huszár Hagyományőrző Egyesület egyenruhájában a történelmi pillanatot megidézve elkápráztatott bennünket. Az óvónénik által elénekelt Kossuth-nótákat az óvodások vastapssal jutalmazták. Zárásként a "huszár" és Viki néni táncolt nekünk.
Kedves Szülők! Köszönjük a gyűjtőmunkát és a felajánlásokat!


Múzeumnyitogató

2014-02-19 - Cseperedő

2014 február 11-én az Iseumban voltunk.
Irisről és Ibisről a mese nagyon tetszett a gyerekeknek.
A Nílus folyóból mindenki halászhatott.Sok érdekeset láttunk!


A, a, a, a farsangi napokban...

2014-02-14 - Tökmag

...sokat táncoltunk, mókáztunk, vetélkedtünk együtt.
Gabi néni arcfesték segítségével alakította át a leánykákat.
Kóstoltunk farsangi fánkot házi baracklekvárral. Köszönjük szépen, és köszönjük a többi felajánlást is!
Főnix bűvész mutatványai elkápráztattak minket. Kata, Mira és Bella-Barni segíthettek neki varázsolni.
Ötletes jelmezeinket karneváli hangulatban mutattuk meg a többi csoportnak.
Kedves Szülők!
Télkergető, vidám hetünkről a "Tökmag Farsang1", a "Tökmag Farsang2" és a "Tökmag Farsang3" könyvtárakban találtok fényképeket.
Andi, Gabi és Kati néni


Brumm brumm medve

2014-02-12 - Cseperedő

A népi hiedelem szerint a barnamedve a hosszú téli álma után február 2-án (Gyertyaszentelő) előbújik a barlangjából, és időjárást jósol.
Meséket, verseket, népi játékokat, mondókákat játszottak, macikat gyűjtöttek a gyerekek.
Jó hangulatban teltek a macis napok!


Itt a farsang...

2014-02-10 - Cseperedő

Az elmúlt héten állt a bál az óvodában. Mindennap maskarába bújtak a gyerekek, versenyeztek, mulatoztak.
A bűvész is ellátogatott közéjük, mutatványai sikeréhez ők is hozzájárultak.
Jól telt ez a farsangi hét!


Farsang

2014-01-26 - Pöttöm

Kedves Szülők!
A jövő héten, 2014. február 2-től 6-ig tartjuk az óvodai farsangot. Ezen a héten a gyermekek - akár minden nap más - jelmezbe öltözhetnek. Ezek a napok mulatozással, játszással, vidám versengésekkel telnek, 6-án egy bohóc is meglátogat bennünket. A jó szórakozáshoz ropogtatnivalókat, csomagolt sütiket, innivalókat lehet hozni a kicsiknek.
Vidám farsangot Mindenkinek!


Ember, ember, december

2014-01-07 - Tudorka

Nagy izgalommal vártuk a Mikulást. Verseltünk, énekeltünk, beszélgettünk Vele. Még a Mikulás Krampusza is itt volt...
Karácsonyi készülődésünket gyertyakészítéssel kezdtük. Méhviasz lapokból gyertyát készítettünk, folyékony méhviaszból gyertyát öntöttünk. Ebben Végh Márk anyukája volt segítségünkre.
A Lucázás hagyományát a mi csoportunk vitte tovább. A pásztorok meglátogatták az óvoda többi csoportját, az Idősek Klubját és a Polgármesteri Hivatal dolgozóit.
karácsonyra mézeskalácsot sütöttünk, és közösen feldíszítettük a csoport karácsonyfáját. A karácsony meghittségéhez, bensőséges hangulatához nagyban hozzájárult az az énekes, zenés előadás, melyet Egervölgyi Máté szülei, Lénárd Jakab anyukája és testvére adtak nekünk elő.
Nagyon boldog új esztendőt kívánunk Mindenkinek!


Advent idején

2013-12-26 - Tökmag

Kedves Szülők!
Kívánunk Mindenkinek áldott, békés karácsonyt, erőt, egészséget az új esztendőre!
Adventi készületünk képeit a Tökmag_Advent1 és a Tökmag_Advent2 albumban találhatjátok.
Andi, Gabi és Kati néni


Vasi Múzeumi Látványtár

2013-12-11 - Cseperedő

2013.12.09-én a Múzeumnyitogató keretében a látványtárban voltunk. Élményeinket megosztjuk MINDENKIVEL!!!


Mikuláskor

2013-12-08 - Tökmag

Marci, Matyi, Piroska!Tudjátok-e, mi van ma?
Hoz az öreg minden jót, piros almát, sok diót.
Hát még mit, hát még mit? Frissen vágott suhogót!

Mondókázva, dalolva hívtuk, vártuk a "jó öreget", aki megköszönve ezt, tényleg teli zsákkal érkezett. Az ajándékok kiosztása után, mesélt nekünk Szent Miklós legendájáról.
Délután Mikulás-váró koncerten énekeltünk együtt a Varnyú Country Zenekarral. Meg is lett a jutalma, még egyszer találkozhattunk a Mikulással! Igazán jó napunk volt!


Mikulás

2013-12-03 - Pöttöm

Kedves Szülők!
2013. december 5-én (csütörtökön) a délelőtt folyamán látogat el óvodánkba a Mikulás. Ugyanezen a napon délután a helyi Művelődési Házba visszük a gyerekeket Mikulás koncertre. A program 14:45 órakor kezdődik. A gyerekeket 15:45-kor lehet elvinni a Művelődési Házból. Aki nem tud erre az időpontra jönni, annak gyermekét az óvónők visszaviszik az óvodába.

Leendő Pöttömpötty csoportosok!
A Mikulás Titeket is szeretettel vár délelőtt 10 órakor. Gyertek el, és találkozzatok vele!


Köd szitál

2013-12-02 - Tudorka

Az ősz második fele is eseménydúsan telt csoportunkban.
Egy október végi nagyon szép, napsütéses délelőtt indultunk a gencsi szőlőhegyre - ezúttal lovaskocsival. Óriási élmény volt a gyerekeknek a két hófehér paripa vezette szekéren kocsikázni. A hegyen ezúttal nem szőlőt, hanem kukoricát, almát szedtünk. Kellemesen elfáradtunk. Visszafelé köszönetképpen énekeltünk, mondókáztunk a kocsisnak és lovainak.
Hagyományainkhoz híven idén is megemlékeztünk Szent Mártonról. Libákat festettünk, sült almát készítettünk, libazsíros kenyeret ettünk. A szomszéd kiscsoportot meghívtuk egy közös éneklésre, sült alma kóstolásra.
Az iskolai egészségnap keretében meghívást kaptunk az első osztályosoktól. Közösen elfogyasztottuk az oviban elkészített gyümölcssalátát. Megnéztük az iskolában kiállított terményképeket, és megismerkedtünk az iskola épületével.
Az óvodai programok sorozata is bővült, a gyerekek Dr. Zsigó Zita rendőr alezredes segítségével a közlekedés szabályaival ismerkedtek.


Márton lúdjai

2013-11-25 - Cseperedő

Márton naphoz kötődve jártunk a Szent Márton látogatóközpontban.
Adriéknál néztünk libákat.
Énekeltünk, verseltünk, táncoltunk, libát tömtünk, színeztünk, festettünk.
A gyűjtőmunka, az átélt élmények, az együttműködés, az együtt játszás során sok ismerettel, tapasztalattal gazdagodtak a gyermekek, jól érezték magukat velünk együtt.

Köszönjük MINDENKINEK a segítséget!


Smidt Múzeum 2013.

2013-11-20 - Cseperedő

November 12.-én a Smidt Múzeumba látogattunk. A gyermekek Dr. Smidt Lajos gyermekkorával, életével ismerkedtek. Megtudhatták, hogyan lett álomból valóság, hogyan teljesülhetnek vágyaink!
Sok érdekes dolgot láttunk, hallottunk. Jól és gyorsan eltelt a délelőtt.


Csoportélet

2013-11-03 - Pöttöm

Pillanatképek a csoport életéből a galériában találhatók, szüret-pöttömpötty és játék-pöttömpötty mappában.
Köszönjük a papírgyűjtésben a közreműködést, 5000 Ft volt a bevétel.


Jövő héten Márton-hét

2013-10-31 - Tökmag

„Novemberben, Márton napján,
liba gágog, ég a kályhán.
Aki libát nem eszik,
egész évben éhezik.”

A tavalyi élményekre, emlékekre hivatkozva most is várunk a legendához kapcsolható felajánlásokat, gyűjtőmunkát!
Köszönjük!Gabi és Andi néni


Édes ősz jött,...

2013-10-25 - Tökmag

Az elmúlt időszak történéseiről képekben számolunk be.


Hírek-pöttöm

2013-10-14 - Pöttöm

Kedves Szülők!
2013. okt. 17-én 9 órai kezdettel a helyi bábszínházbérlet első előadására indulunk a gyerekekkel.
2013. október 21-én Kisteleki Zoltán tart előadást Micimackó címmel az óvodában.
2013. október 21-e a papírgyűjtés napja. Kérjük, hogy könyveket, kartondobozt ne hozzanak a kedves Szülők, csak újságpapírt, színes folyóiratot, szórólapot lehet hozni. A papírért kapott pénz a csoportpénzt gyarapítja.


Szüret

2013-10-13 - Tökmag

A hagyományoknak megfelelően Tóth Tamás vezényletével zajlott le az idei szüreti mulatság is.
A nagyok énekes, táncos jelenete hívott minket a munkára, majd a mulatságba. Darálás, préselés, kóstolgatás után Mucza Béla húzta a talpalávalót, a tánclépéseket Balaton-Szanyi Viktória mutatta nekünk. Segítségükkel egy nagyon dolgos, de vidám délelőttöt töltöttünk aznap is az óvodában. Köszönjük nekik!
Köszönjük a szülőknek is a sok-sok felajánlott szőlőt!


Lovaskocsival a gencsi hegyre

2013-10-13 - Tökmag

A képek (Tökmag_gencsi hegy1, Tökmag_gencsi hegy2)tanúsága szerint egy felejthetetlen délelőttöt tölthettünk a gencsi hegyen. Köszönjük a meghívást Geröly Tibornak és családjának, a közlekedés biztosítását Szijártó Tamásnak és Bodorkós Imrének.


Állatok világnapja 2013.

2013-10-07 - Cseperedő

Az Állatok világnapján a Falumúzeumba kirándultunk. Sok érdekeset láttunk, tapasztaltunk.
Élményekkel, jókedvvel érkeztünk vissza az oviba!


Édes Ősz

2013-10-06 - Tudorka

Vidám, élményekkel teli szeptembert élhettünk meg, immár Tudorka csoportos ovisokként. Nőttünk, ügyesedtünk, okosodtunk. :) Vidám szüreti mulatságot szerveztünk, Tápi bácsi segítségével szőlőt daráltunk, préseltünk, mustot ittunk, kalácsot ettünk. A talpalávalót Mucza bácsi szolgáltatta. Régóta terveztük, hogy Zoárd tengerimalacát megnézzük. Nagy élmény volt! A malacot simogattuk, répát adtunk neki, nagyon aranyos volt. Diószüreten vettünk részt, Egervölgyi Máténál. Lelkesen gyűjtöttük "kosarainkba" a frissen potyogott diót. Zöldséges Marika néni boltjába is ellátogattunk. Mindannyian vásároltunk zöldséget, gyümölcsöt, gyakoroltuk a vásárlás folyamatát. Hazafelé kellemesen elfáradtunk, és büszkén mutattuk a kisebbeknek az áruinkkal megtöltött táskákat.


Rajzpályázatra készülünk

2013-10-04 - Cseperedő

A Cseperedő csoport rajzpályázatra bejuttatott képeit megtekinthetik az ikonra kattintva! Készítették Hodics Nóra, Hajdú Adrienn, Móritz Borbála Anna, Mucza Lídia. Sok sikert!


Szüret 2013

2013-09-29 - Cseperedő

A Cseperedő csoportosok voltak az első utasok Tibi bácsi lovaskocsiján. Útunk -mivel itt a szüretnek ideje- a gencsi szőlőhegyre vezetett.
Ági néninél szőlőt szüreteltünk Bulcsú puttonyába, majd almát, barackot, diót szedtünk. A munka után a lóra is felülhetett, aki akart.
Az óvodában ledaráltuk, lepréseltük a szőlőt, majd kóstolgattuk az édes mustot. Táncoltunk, énekeltünk.
Sok élménnyel gazdagodtunk, jól éreztük magunkat!


Meghívó

2013-09-16 - Tökmag

Kedves Szülők!
Szeretettel hívunk és várunk Benneteket 2013. 09. 19-én 17.00 órára szülői értekezletre.
Andi és Gabi néni


Kedves leendő Pöttömpötty Óvodások!

2013-08-25 - Pöttöm

Szeretettel várunk Benneteket 2013. augusztus 28, 29, 30-án /szerda, csütörtök, péntek/ 9-11 óráig ismerkedésre az ovival, óvónénikkel, dajkanénikkel. - Éva néni, Ibolya néni
Szülői értekezletünket augusztus 29-én (csütörtökön) 16 órakor tartjuk.


Savaria Történelmi Karnevál 2013.

2013-08-24 - Pöttöm

Merre jártunk? Mit is láttunk?
Képes beszámoló a karneváli délelőttről.


A tavasz utolsó pillanatai

2013-07-19 - Cseperedő

A tavasz még hátralévő eseményei közé tartozott a kirándulás Sárvárra, és a Falumúzeum látogató. Sajnos a kirándulás napján az időjárás nem kedvezett a programjainkhoz, de szerencsére a jókedvünk megmaradt... Ezt a képek is igazolják. A Múzeumfalu látogatáson bepillantást nyerhettünk a régi falusi életbe. A tárlatvezető érdekesen, a gyermekek számára érthetően, élvezetesen beszélt a letűnt idők vidéki életéről. Volt állatsimogató, dombon gurulás, fogócska, minden, ami emlékezetessé tette ezt a napot is.


Kőszegi kirándulás

2013-06-20 - Tökmag

Kőszegre kirándultunk a Pöttöm-Pötty csoporttal. A Chernel-kertben megnéztük a madarakat, a kert virágait. Közelről figyelhettük a sérült gólyákat, a kócsagot, az uhut, a vércsét. Előttünk etették a meggyvágó fiókát, aki hatalmasra tátotta csőrét. Blankától sok érdekeset tudtunk meg az itt élő madarakról.
A játszótéren jól érezték magukat a gyerekek, tetszett nekik a sokféle játék.
A hűvös idő ellenére a kirándulás jól sikerült,köszönjük Mindenkinek! Jó nyarat kívánunk!


Gyermeknap, kirándulás, búcsú

2013-06-20 - Pöttöm

Az utolsó hetekben nagyon sok programunk volt.
Gyermeknapon Barni édesapja és kollégája - tűzoltóként - megmutatták nekünk a tűzoltóautók felszerelését, "olthattunk tüzet" is, fagyiztunk.
Néhány nap múlva Kőszegre kirándultunk. A Chernel-kertben Blanka nénitől a madarak életéről hallottunk, egészen közelről figyelhettük meg őket. A játszótéren kipróbáltunk minden játékszert, elfogyasztottuk az édesanyák által készített útravalót. Majd a városban sétáltunk, megnéztük a várat, a Fő téren a szökőkutakat. Alaposan elfáradva értünk haza.
Matyi szüleinek meghívására kipróbálhattuk ügyességünket, bátorságunkat egy hatalmas, udvari trambulinon. Köszönjük!
Sírni,- mosolyogni is volt okunk az utolsó héten! Elköszöntünk búcsúzó nagycsoportosainktól - köztük testvérektől is. Minden jót "Tudorkák"!
Mindenkinek jó pihenést a nyárra!


A Kámoni Arborétumban

2013-05-21 - Tökmag

Kedves Szülők!
Élményeinkről a "Pöttöm Pötty csoport" bejegyzései között olvashattok.


Cseperedő május

2013-05-20 - Cseperedő

Májusban múzeumlátogatásunk alkalmával megismertük a római kori palotákat, mozaik díszítéseiket. Mi is kipróbálhattuk, hogy milyen formákat lehet létrehozni egyszerű alakzatokból. Csoportunkat Egervölgyi Máté és Takács Arnold Attila képviselték a tanakajdi versmondó versenyen és rajzpályázaton. Versmondó kategóriában Máté különdíjat, rajzával harmadik helyezést ért el. Arnold második helyezett lett versmondásban. Végh Márk papája meghívott bennünket munkahelyére, ahol hidegtálakat és szendvicseket készítenek. Nagyon örültek a gyerekek az ajándékba kapott üdítőknek. Útban hazafelé bementünk Czóbel Gergelyékhez, ahol csirkéket és nyuszit néztünk, majd a gyerekek egy jót játszottak az udvari játékokon.


A Kámoni Arborétumban

2013-05-17 - Pöttöm

A rhododendronok virágzása idején a Kámoni Arborétumba látogattunk el.
Megtekintettük az Ökoturisztikai Központ „Trópusi lepkék és rovarok” című kiállítását.
A felújított és szépen gondozott kertben, hatalmas fák alatt, színpompás cserjék között sétáltunk. Megtapasztaltuk az alacsony-magas, napos-árnyékos ellentétpárokat, színárnyalatokat figyeltünk meg. Nyújtózkodtunk, de nem értük el az „égig érő fák” ágait. Átbújtunk lombkorona alagutakon, átkeltünk szűk hidakon. Madarak trillázását, békák brekegését hallgattunk.
Mikor elfáradtunk, falatoztunk, majd hazaindultunk.
A kirándulás a Szülők Közösségének anyagi támogatásával valósult meg. Köszönjük!
Andi, Gabi és Kati néni


Csepegjél, rózsavíz erre a kislányra!

2013-04-12 - Pöttöm

A húsvét a gyerekeknek a nyusziról, a piros tojásokról, a locsolkodásról és az ajándékokról szól.
Így aztán közösen meséltünk, mondókáztunk, énekeltünk a nyusziról, utánoztuk a mozgását. Számláltunk több-kevesebb hímes tojást, összehasonlítottunk kisebbeket, nagyobbakat. Gyurmáztunk.
Meglepetésként a Tökmag csoportban megfigyelhettük, hogy Ilus néni - Krisztián nagymamája - hogyan készíti a hagyományos "gencsi kapart hímes tojásokat". Sőt Lidike és Jankó nyúlcsaládját is etethettük sárgarépával a "tökmagoknál". Köszönjük a meghívást!
A kisfiúk locsolkodtak, a kislányok - igaz még nem saját készítésű piros tojásokkal -, de megköszönték ezt.


Tavaszvárás

2013-04-07 - Tudorka

A télies idő ellenére nekünk sikerült egy-két héten keresztül a tavasz első jeleit megfigyelnünk.Felfedeztünk tavaszi virágokat: hóvirágot, krókuszt, tőzikét, zsibavirágot,barkát, rügyező bokrokat.Örültünk a napsütéses napoknak, a vidámabban csiripelő madaraknak,az előbújó kis rovaroknak, a végre tűnni látszó hónak. Ennek a kis tavasznak hamar vége lett, de a galéria és az óvodai fényképalbum képei is azt mutatják, hogy akar lenni és lesz is tavasz. Március végén még a nyuszi is ellátogatott hozzánk. Tojásfestéssel,nyuszifészek építéssel a kockázóban,nyuszibáb barkácsolásával, hajtogatásával vártuk. A locsolkodás sem maradt el.
Az április nagy eseménye: beiratkozás az iskolába.


Nyuszi-nyuszi nyulacskám!

2013-04-02 - Cseperedő

Rendhagyó módon érkezett meg hozzánk idén a Nyuszi: hideg volt és sűrű pelyhekben hullt a hó. Virág szerint "a Mikulástól kérte kölcsön Nyuszi a szánkót és a rénszarvasokat". :) Az ajándékokat ezért a csoportszobában találtuk meg.


"Víz vagyok. Őrizned kell!"

2013-03-24 - Tökmag

Március 22. a Víz Világnapja. A játékos ismeretszerzésen túl a környezettudatos nevelésre, a világ, a falunk értékeinek megismertetésére, megszerettetésére fektettünk hangsúlyt. A játékban és a tevékenységekben mindenütt jelen volt a víz. Verseltünk, meséltünk, zenére mozogtunk, kísérleteztünk, sétáltunk és kirándultunk.
Élményt, örömet nyújtott a hét minden pillanata, sok ismerettel gazdagodtunk.
KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK a segítséget!


Piros, fehér, zöld,...

2013-03-22 - Pöttöm

Piros, fehér, zöld,
ez a magyar föld!

A megemlékezés képei


Március 15.

2013-03-18 - Tudorka

Nemzeti ünnepünkre már két hete készülődtünk. Volt várépítés lebillenő várkapukkal, kokárdavirág-készítés, lobogó zászlófestés, csákó és huszárhajtogatás, kokárdaszínezés. Megismerkedtünk hazánk másik jelképével, a címerrel is. Régi és új versekkel, dalokkal készültünk az ünnepségre, melyeket a gyerekek (különösen a fiúk) játékidőben is lelkesen mondogattak. Aztán elérkezett március 14-e, a tényleges ünnepi nap. Csinosan, kokárdával érkezett mindenki az óvodába. Szabó Boti papája, Bezák János volt az ünnep vendége, aki pár szóval felidézte a szabadságharc történetét. Ezután a pártás lányok és huszárcsákós, kardos fiúk megemlékezése következett. Az egész nap az ünnep hangulatában telt el, melyet az indulózenékre történő zászlós menetelés színesített.
Kedves Szülők! Akit a gyerekek ünnepi műsorának videója érdekel, jelezze az óvónőnek.


Múzeumlátogatás

2013-03-10 - Tudorka

Végre vége a hosszú télnek, többet lehetünk a szabadban és szombathelyi gyerekprogramjaink is folytatódhatnak. Az elmúlt héten a múzeumnyitogató 2. foglalkozásán vehettünk részt, ahol a vadonélő állatokkal ismerkedhettünk meg. Árny- és hangfelismerő játék segítségével ismerhettük fel az állatokat,hasonlíthattuk össze őket kiállított alakjukkal, hallottunk életmódjukról, szokásaikról, megtudtuk, hogy nekik is "családjaik" vannak. Mi is nemrégen a vadonélő állatok téli életéről beszélgettünk itt az óvodában. A foglalkozás végén szalakóta madarakat barkácsolhattunk. Március 18-án színházba indulunk, ahol a Micimackó zenés játékot nézhetjük meg. Addig is lelkesen készülünk nemzeti ünnepünkre, március 15-ére. Képel a galériában találhatók Múzeum-Tudorka címen.


Cseperedő farsang 2013

2013-02-13 - Cseperedő

"Itt a farsang, áll a bál..." Egy hétig tartó vidámság, zene, tánc, ötletes jelmezek. Ez jellemezte az idei ovis farsangot. A hangulatot fokozta még Rosta Géza előadóművész vidám, mókás dalokból álló műsora.


Farsang 2013.

2013-02-11 - Pöttöm

A képek tanúsága szerint vidáman, sokat mókázva, táncolva, versenyezve töltöttük a farsangi hetünket.
Köszönjük a felajánlásokat!
Andi és Gabi néni


Kedves szülők!

2013-02-01 - Tudorka

2013. február 4-én (hétfőn) lesz az utolsó korcsolyanap. A gyerekek 11:15-12:00-ig lesznek a jégen, meg lehet nézni őket. Az oviban ezen a napon kezdődik az egész héten át tartó farsang. Várjuk a maskarás, mókázni vágyó gyermekeket!


Farsang

2013-01-25 - Pöttöm

Maskarások, bolondok
rázzátok a kolompot!
Takarodjon el a tél,
örvendezzen, aki él!


Kedves Szülők!
Óvodánkban hagyományosan egy héten át "áll a bál", a farsang. Ez évben február 04-től o8.-ig bújhatnak gyermekeitek jelmezbe. Könnyen viselhető, kényelmes jelmezeket javaslunk!
Szívesen fogadunk rágcsálnivalót, gyümölcsöt, gyümölcslét azon a héten.
Köszönjük!
Andi és Gabi néni


Tipi-topi

2013-01-13 - Tökmag

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy pingvin, aki mindig táncolt. Ő volt Tipi-topi.
Így kezdődött hétfőn a mese, és ezzel együtt a pingvines játék. Reggelente a gyerekek könyvekkel, képekkel, plüssökkel, világító pingvinnel, bébi pingvinnel érkeztek. Megbeszéltük, hogy a pingvin madár, a szárnyát úszásra használja, tojást költ. Több fajtája ismert, ellenségei is vannak.
Színeztünk, rajzoltunk, nyomdáztunk, lyukasztóval halakat gyártottunk, amit a tengerbe ragasztottunk a hajtogatott pingvinnek. Gyúrtunk, szaggattunk, majd sütöttünk halakat, amiket jóízűen megettünk. " Én pingvin vagyok..." hangzott a mondóka és pingvines éneket énekeltünk. Vendégünk is volt, akivel együtt táncoltunk a táncoló talpakra. Meglepetésként pingvin jelmezt, pingvin álarcot is kaptunk, sőt pingvin sütit is.
Nagyon gyorsan, hasznosan és vidáman teltek napjaink. MINDENKINEK KÖSZÖNET és HÁLA ÉRTE!!!


Advent

2012-12-31 - Tudorka

Adventi koszorúkötés, közös gyertyagyújtás jelezte csoportunkban az ünnepi időszak kezdetét. Dec. 5-én a Mikulás bácsi látogatott el hozzánk és zsákjából az ajándékcsomagok is előkerültek. Az érkezésére tanult versekkel, énekekkel, készített ajándékokkal köszöntöttük Őt. A délutáni Mikulás koncerten is találkozhattunk vele. A karácsonyvárás időszakában karácsonyi barkácsolások, rajzolások, színezések, festések, mézeskalácssütés, kiskarácsonyfa díszítés töltötte ki napjainkat. Örömmel fogadtuk az iskolás-ovis betlehemezőket Móritz Imre bácsival, Tóth család betlehemezőit, valamint a karácsonyi zenészeket: Lénárdné Ágota nénit, Egervölgyiné Ildi nénit és Lénárd Annát. Az adventi kalendárium napjainak számlálása, a közös napi tevékenykedések mellett Ők színesítették napjainkat. A fiúkkal felelevenítettük a lucázás hagyományát, a lányok A három királyok-at készítették el a betlehemfigura-készítő versenyre. A Luca napi búzaültetés sem maradt el. Az utolsó napok az ajándékozással, a kapott játékokkal való örömteli játszással telt.
Ebben az időszakban került sor a Szépkorúak napjára. Csoportunk nagy izgalommal készült az idősek köszöntésére, hiszem először szerepeltünk színpadon, mikrofonok előtt.
Boldog új évet kívánunk mindenkinek!


Cseperedő december

2012-12-21 - Cseperedő

Ünnepi készülődés képekben


Advent Pöttöm Pötty módra

2012-12-20 - Pöttöm

Kedves Szülők!
Az advent, a várakozás történéseiről képekben számolunk be a "Galéria" Advent Pöttöm Pötty módra 1,2,3 mappában.
Így kívánunk mindenkinek:
Áldott, békés karácsonyt!
Szeretettel: Andi, Gabi és Kati néni


Márton-nap

2012-12-02 - Tudorka

Az ünnepet egész héten történő készülődés előzte meg: volt libanézés, sütisütés, libabáb- és mécseskészítés, ismerkedés Márton történetével. Az ünnep napján Márton legendájával és az Okos libák c. mesével ajándékoztuk meg a többi csoportot. A közösen kent libazsíros kenyér elfogyasztásával és lámpás felvonulással zárult az ünnep.
Meghívást kaptunk az iskolai egészséghétre is, nagyon vártuk már az első látogatást az iskolában. Az elsősök A kőleves c. mesével ajándékoztak meg bennünket, majd együtt fogyasztottuk el az előzőleg elkészített gyümölcssalátákat. Az iskolások által gyümölcsökből készített bábok kiállítása nagyon tetszett nekünk. Az erről készült képek a faliújságunkon láthatók.


Márton lúdjai

2012-11-12 - Pöttöm

Szent Mártonról és a libákról szóló legendára építettük a Márton-hét eseményeit. Morzsoltunk kukoricát, etettünk libákat – igazit is, Matyiék baromfiudvarán. Köszönjük a meghívást! Játékosan tornászva utánoztuk mozgásukat.
Nem tollat fosztottunk, hanem „felruháztuk” a libákat, - papírtépéssel, ragasztással lettek „tollasak” állatkáink. Mondókáztunk, daloltunk és táncoltunk is.
„Novemberben, Márton napján
liba gágog, ég a kályhán.
Aki libát nem eszik,
egész évben éhezik.”

Ezért aztán készítettünk libamájas- falatkákat, sütöttünk mézes-libákat. A hét zárásaként a nagyokhoz kaptunk meghívást mécses gyújtásra és falatozgatásra. Néhány édesanya támogatásával gyermekeik sütikkel kínálhatták társaikat a hét folyamán, és voltak, akik gyűjtőmunkával járultak hozzá libás napjainkhoz. Köszönjük! A gyermekek mécseseit szeretettel díszítettük üvegmatrica festékkel. - Andi és Gabi néni


Október

2012-11-11 - Tudorka

Ez a hónap mozgalmasan telt a Tudorka csoportban. Túráztunk az arborétumban, ahol a színesedő levelű fák között megfigyelhettünk érdekes növényeket, bokrokat, hallgathattuk a csicsergő madarakat, a zuhatag csobogását. Piros, sárga, bordó levelekből csokrot is készítettünk, a kis kosarunk is megtelt a fák alatt gyűjtött őszi kincsekkel: makkal, tobozzal, termésekkel. Számlálgattuk a kivágott fák évgyűrűit, a patakban úszkáló vadkacsáknak boldogan integettünk. Megtaláltuk Döbrögi hatalmas törzsű fáját, amit nevetve, együtt öleltünk át. A túra közben jól esett az esőházaknál a pihenés, az éhes pocaknak a hozott elemózsia elfogyasztása. Megtekintettük az új látogatóközpontot is, ahol érdekes kiállítások, játékok vártak bennünket. Őszi hírünk még, hogy Németh Ilona csoporttársunk a szombathelyi gombász klub rajzpályázatán 2. helyezést ért el. Múzeumban is voltunk már, ahol a régi eszközök új párját kereshettük meg játékosan. A szombathelyi színházban a Ludas Matyi című magyar népmesén szórakozhattunk.


Arborétum 2012

2012-11-02 - Cseperedő

Gyönyörű, napsütéses időben kirándultunk a kámoni Arborétumban. Sétáltunk a szépen felújított utakon, felmentünk a sziklakertbe, körbejártuk a tavakat. Leveleket, terméseket gyűjtöttünk.


Múzeum 2012

2012-11-02 - Cseperedő

Múzeumnyitogató címmel a Savaria Múzeum óvodások számára szervez programokat. Ennek keretében első alkalommal Tóth Kálmán múzeumpedagógus kalauzolt végig bennünket a múzeum területén.


Mindennapok a "Pöttöm Pöttyöknél"

2012-10-17 - Pöttöm

"Egy, kettő, három... sok,
sokan vagyunk ovisok!"

A kezdeti nehézségeket legyőzve, az apró sírásokat elhagyva egyre többet játszunk együtt közösségépítő, hangulatjavító és gondolkodtató játékokat.
Betekinthetünk környezetünk adottságaiba, válogatunk, csoportosítunk, összehasonlítunk. Ügyesedünk mozgásunkban, ismerkedünk a különböző ábrázolási eszközökkel, módszerekkel.
Énekelünk, zenélünk, mondókázunk, verselünk és mesélünk együtt.
A gyümölcsök, zöldségek kóstolgatása is sok-sok tapasztalatszerzésre ad lehetőséget. Köszönjük a szülők által ehhez felajánlott finomságokat!
Gabi és Andi néni


Alma, alma, piros alma

2012-10-12 - Tökmag

A csoportban megbeszéltük,mivel töltjük a következő napokat.Hol terem az alma,milyen az íze, mi készül belőle?
Gabi néni kertjében átéltük a közös munka örömét, ládába, kosárba raktuk a termést.Mindenki megkóstolta a finom, édes almát, és élveztük az őszi melengető napsugarat. Az óvodában válogattuk a gyümölcsöt,majd aszaltunk is.
Papírtépéssel almafát ragasztottunk,almát színeztünk,nyomtattunk.Kisétáltunk Lali bácsi almáskertjébe, ahol kiskocsikban szállították az illatos almát.A két hét alatt az "Alma" mesét meséltük, játszottuk.Több almás mondókát, verset mondogattunk, énekeltünk, zenéltünk.A mágneses táblákra piros, zöld almákból sormintát, képeket raktunk.
Színesen, élményekkel, tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodva teltek almás napjaink!


Ősszel a veteményesben

2012-10-10 - Tudorka

A kiskertek őszi kincsivel ismerkedtünk 2 héten át. Nagy élmény volt a krumpliszedés, a gyorsan megtelt vödrök, kosarak cipelése a kamrába. Jutka néni kertjében a kukoricatörést, répaszedést végeztük nagy élvezettel. Megkóstoltuk a gyűjtött zöldségekből a nyersen fogyaszthatókat, sütöttünk sárgarépás muffint, készítettünk vitaminsalátát. Kigondoltuk melyik zöldségből mi készülhetne, így nagyon aranyos, mókás figurákat barkácsoltunk. Perenna néninél bátortalanságunkat legyőzve kis hídon át közelítettük meg a konyhakertet. Itt még nem látott zöldségeket is felfedeztünk, s emellett báránykákkal is találkozhattunk. Elsétáltunk Marika néni zöldségboltjába is, ahol a vásárlást gyakorolva fedeztük fel a gazdag kínálatot. Az ajándékba kapott sütőtököt az oviban megsütöttük, megettük. Versek, mesék, énekek, fejlesztő játékok színesítették napjainkat. Köszönjük az anyukák és a nénik segítségét!


Ősz kincsei

2012-09-27 - Cseperedő

Egervölgyi Mátééknál jártunk almaszüreten. Szép piros almákat szedtünk, óvatosan ládákba raktuk, majd meg is kóstoltuk. A lehullott diókat kosárba gyűjtöttük. Az ajándékba kapott almákból aszaltunk és kompótot készítettünk. Másnap Hosszú Kati nénihez indultunk, hogy segítsük a répatermést betakarítani. Szép, nagy, kövér répák kerültek a vödrökbe. Közben eljátszottuk A répa című mesét is. Paprikát, paradicsomot, cukkínit, fehérrépát, sárgarépát kaptunk. Csütörtökön elsétáltunk Sámson Petiékhez és kisszekerekkel az óvodába húztuk az ajándékba kapott tököket.


Szüret

2012-09-23 - Tudorka

2012. szeptember 17-én reggel csoportunkból 2 fiú kisbíróként 3 daloló lány kíséretében meghívta a többi csoportot az ovis szüretre, melynek mi voltunk a házigazdái. A gyerekek által hozott szőlőt tízórai után lehetett szemezgetni szüreti kalács kóstolása közben. Pakos András bácsi harmonikázására nagyon jól ment a munka, a darálás, préselés. Finom, édes mustot készítettünk! Viki nénivel, Tápi bácsival, Tamás bácsi zenéjére tánccal zártuk a napot.


Szülői értekezlet

2012-09-23 - Cseperedő

Kedves Szülők! 2012. szeptember 26-án (szerdán) 16:30-kor szülői értekezletet tartunk. Meghívott vendégünk: Molnár Eszter, a Nevelési Tanácsadó munkatársa, aki az iskolakészültségről tart tájékoztatót. Minden szülőt szeretettel várunk. Óvónők


Szüret

2012-09-23 - Tudorka

2012. szeptember 17-én reggel csoportunkból 2 fiú kisbíróként 3 daloló lány kíséretében meghívta a többi csoportot az ovis szüretre, melynek mi voltunk a házigazdái. A gyerekek által hozott szőlőt tízórai után lehetett szemezgetni szüreti kalács kóstolása közben. Pakos András bácsi harmonikázására nagyon jól ment a munka, a dalolás, préselés. Finom, édes mustot készítettünk! Viki nénivel, Tápi bácsival, Tamás bácsi zenéjére tánccal zártuk a napot.


2012 Szüret

2012-09-21 - Tökmag

Hétfőn reggel szőlővel megpakolva érkeztek a gyerekek az óvodába. Tízórai után az udvaron gyülekeztünk, hallgattuk Pakos bácsi harmonikázását, és énekeltünk vele.
A nagyok kezdték a szőlődarálást, majd mi is bekapcsolódtunk a munkába. Préseltük a szőlőt, és kóstolgattuk az édes mustot. Tápi bácsival és Viki nénivel táncoltunk, Tamás bácsi zenélt nekünk. Jól éreztük magunkat.
2012 szeptember 25-én (kedden) 17 órakor szeretettel várjuk a Kedves Szülőket szülői értekezletünkre!


Szüret

2012-09-19 - Pöttöm

A szüreti mulatságon szemlélődtünk, dolgoztunk, kóstolgattunk, zenéltünk és táncoltunk. Meghívott vendégeink - Szanyi Viktória, Tóth Tamás, Nardai András, Németh Tamás - segítettek a darálásban, préselésben, bemutatták hangszereiket, húzták a "talpalávalót", megmutattak néhány tánclépést. Köszönjük!


A kezdés

2012-09-11 - Pöttöm

Kedves Szülők és a honlapra Látogatók!
Néhány fényképen keresztül - a teljesség igénye nélkül - bepillantást nyerhettek az "ismerkedés, befogadás, beszoktatás, beilleszkedés" pillanataiba.


Kirándulás 2012

2012-09-02 - Tökmag

2012 júniusában kirándultunk a gencsi hegyre. Harangoztunk a Szentkútnál, ittunk a friss vízből. Ági néni szeretettel fogadott bennünket, megvendégelte a csoportot. Mindenki jól érezte magát.


Óvodaváró

2012-08-28 - Tudorka

Kedves volt középsősök!
Szeretettel várunk Benneteket utolsó ovis évetekre a Tudorkák csoportba. Éva néni, Ibolya néni, Jutka néni.


Óvodaváró

2012-08-28 - Cseperedő

Kedves leendő középsősök! Szeretettel várunk Benneteket szeptember 3.-tól a Cseperedő csoportba ! Edit néni, Zita néni, Klári néni.


ÓVODAVÁRÓ

2012-08-28 - Tökmag

A nyári élményekkel gazdagodva, vidáman várunk Benneteket a Tökmag csoportba! Szeretettel: Gabi néni, Győrgyi néni, Kati néni.


Meghívó

2012-08-28 - Pöttöm

Szeretettel hívjuk és várjuk a leendő "pöttöm pöttyöket" és szüleiket augusztus 29. 30. 31-én délelőtt ismerkedni egymással és leendő óvodájukkal. Gabi, Andi és Kati néni